Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът прие предложението на "ВОЛЯ" за забрана на електронните цигари за лица под 18-годишна възраст

08 октомври 2020, 14:14 часа • 3117 прочитания

С мнозинство от 98 народни представители парламентът прие на първо четене предложението на ВОЛЯ да се забранят продажбата и употребата на електронни цигари от лица под 18-годишна възраст. Против законодателната инициатива бяха само двама депутати, един се въздържа.

Чрез промяна в Закона за закрила на детето ще се забранят употребата, продажбата, както и предлагането на всички нетютюневи изделия за пушене на лица под 18-годишна възраст. За първи път в самия закон се урежда забрана за употребата на подобни изделия от непълнолетни, независимо от устройството и технологията на извличане на дима.

„Досега българското законодателство позволяваше определени изделия за пушене да се продават и консумират от деца, дори и те да са в първи клас! Самият аз се шокирах от този факт! Това означава, че ако директорът хване учениците в двора на училището да пушат от тези изделия, нищо не може да им направи! Затова, предприехме мерки да предпазим децата на България от тези изключително вредни вещества. Европейските специалисти предупреждават, че чрез тях децата се пристрастяват и са на една крачка от употребата на наркотици. Държавата ни е длъжница на децата. Считаме тези законопроекти за един изпълнен дълг към тях“, коментира Пламен Христов, вносител на законопроекта.

Ще припомним, че предстои обсъждането на още една важна мярка за здравето на децата, предложена от ВОЛЯ- забраната за употреба и продажба на енергийни напитки.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес