Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Панов за случая Полфрийман: Съдийската колегия реагира неадекватно

01 октомври 2019, 10:40 часа • 2183 прочитания

Съдийската колегия на ВСС реагира неадекватно и непоследователно с първата позиция и с втората си позиция. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов, предаде репортер на БГНЕС. По искане на главния прокурор Сотир Цацаров делото в момента се преразглежда от Върховния касационен съд.

“Хората имат право да коментират, да изразяват своята позиция, но бих казал, че за да може да има информиран избор, е добре съдебните актове да бъдат прочитани, независимо от това кой как след това ще ги интерпретира. Затова на сайта на ВКС може да видите, че има събрани всички съдебни актове по казуса Джок Полфрийман”, посочи той.

Според него изобщо целият този подход, в който се насажда омраза, ненавист към магистрати, независимо дали сме съгласни или не с постановени съдебни актове е “връщане към епохи, които смятам, че би трябвало да сме позабравили”.

Панов смята, че в конкретния случай съдийската колегия не би трябвало да взима по същество позиция, да застава на страната на едната или другата теза. “В крайна сметка магистратите правораздават и те трябва да имат усещането, че органът, който е призван по закон да брани тяхната независимост стои твърдо на своето място и позиции. Смятам, че тази неадекватна и непоследователна реакция не създаде това усещане в магистратите”, зави той.

Лозан Панов обясни, че в една замърсена медийна среда дори тези, които не са чели актовете, могат да въздействат и да манипулират обществото.

 “Защото съдийската колегия реагира неадекватно и непоследователно с първата позиция и с втората позиция. Нещо повече ако си спомняте предаването ми на Инспектората по сигнал на магистрати беше чрез решение на съдийската колегия. Докато сега това, което разбирам, че се е случило е без да има решение и акт на съдийската колегия, дори без да е внесено в дневния ред, защото внасянето в дневния ред предполага най-малкото коментар и дебат по тази тема. Така че абсолютно непоследователна тема и по този начин споделям мнението, че съдийската колегия абдикира от своите задължения, вменени в закона за съдебната власт да брани независимостта на магистратите”, заяви председателят на ВКС.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес