Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пандемията отмени издигането на най-голямата коледна елха в света

08 ноември 2020, 09:17 часа • 6604 прочитания

Най-голямото коледно дърво в света, изработено от живи дървета и клони, традиционно се инсталира в германския град Дортмунд повече от 20 години. За да направят такава 45-метрова красавица, организаторите на местния коледен пазар купуват 1 600 европейски елхи от планинския регион Зауерланд, разположен в същата федерална провинция - Северен Рейн - Вестфалия, информира БГНЕС. Общо всичко струва около 300 000 евро. За украса се ползват много гирлянди и общо 48 000 крушки. Конструкцията тежи 40 тона.

Коледният пазар в Дортмунд обикновено се посещава от около два милиона души. Той се нарежда сред най-популярните коледни пазари в Германия. Тази година, поради пандемията пазарите в този голям град от Рурската област, както и в други германски градове и региони са отменени. Известната местна коледна елха обаче започна да се сглобява предварително - дори преди началото на немския „мек локдаун“. Мнозина се надяваха, че тя все пак ще украси главния площад в предпразничните седмици, дори без традиционния пазар, но сега властите спряха работата и наредиха да започнат демонтирането на конструкцията. Градът реши да покрие всички разходи тази година. Обикновено организаторите на базара, тоест собствениците на палатки и щандове, плащат по-голямата част от тях.

Обяснявайки действията си, властите, предварително осигурили подкрепата на членовете на градския съвет, посочиха напрегнатата епидемиологична ситуация в Дортмунд. Решението не беше лесно, тъй като говорим за символ на празника, но е по-важно сега да се избягват тълпи от хора, които биха дошли в града, за да видят тази коледна атракция. Пазарът може да бъде отменен, но празникът не може да бъде отменен. Така че най-голямото коледно дърво тази година ще бъде разположено някъде другаде, а най-важното ще бъде във всички домове, където се празнува този празник.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес