Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак протести на тема "ще ни откраднат децата"

07 септември 2019, 15:46 часа • 4595 прочитания

В няколко големи и по-малки български града днес, 7 септември, имаше протести по темата "права на децата", съобщава БНР. Става въпрос за София, Бургас, Варна - в Сандански, Пловдив, Ямбол и Благоевград са планирани автопоходи, а в Русе автошествие до Дунав мост. Причината са плановете за промени на общо 27 закона.

В столицата протестът беше пред Народното събрание и доведе до блокада на бул. "Цар Освободител". В Бургас млади семейства с деца протестираха против Стратегията за детето, която според тях "управляващите прокарват чрез изменения в наредби и нормативни актове".

"Управляващите казаха, че стратегията за детето е спряна, но в същото време гласуваха изменения в 29 нормативни акта, които са пряко свързани с нея", каза Бисер Русенов от Организацията за закрила на българските граждани, която е инициатор на протеста.

Протестиращите са против да има сексуално образование в ранна детска възраст и готвят голям протест в София в края на месеца. А във Варна тръгнаха да искат от Конституционния съд да ги защити от това нормалните семейства и приемните са с еднакви права, а деца се отнемат от родителите и по анонимни сигнали на съседи. Протестното шествие премина през централната част на града покрай общината, където хората оставиха детски играчки и продължиха до офиса на норвежкото консулство в морската столица. 

Междувременно от социалното министерство разпространиха позиция, че се противопоставят на "неверните твърдения" в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от първи януари и че те са с подкрепа на децата и техните семейства.

"В действащите от 2006 г. текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете извън семейството, няма промяна. Както досега, така и след 1 януари 2020 г., подобна временна мярка за закрила ще може да бъде предприета единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик). Социалните работници и полицията извеждат деца от семействата им само ако животът и здравето на детето са застрашени", гласи основата на позицията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес