Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак протест заради мина до Босилеград и потенциално замърсяване на Струма

16 януари 2019, 09:06 часа • 1258 прочитания

Екологични организации от България и Сърбия излизат на протест пред Министерството на околната среда и водите, предаде БНТ.

Хората са недоволни от липсата на мерки по отношение на мина "Караманица" в Босилеград, както и от издаденото разрешение нова мина да започне да проучва възможностите за добив на злато в Злогош. Според организаторите на протеста, функционирането на тези мини ще отрови водите в общините Кюстендил, Трекляно и Земен, а замърсяването на българското течение на Струма с тежки метали е въпрос на време. Министърът на околната среда и водите Нено Димов подчерта, че към момента замърсяване на българска територия не е констатирано, но това "не значи, че няма някой ден да дойде до нас." Той обаче вижда решение на въпроса само чрез комуникация през ЕС.

Според протестиращите балканската пъстърва, характерна за Драговищица, е намаляла значително, а в района на мината във водата няма живи същества.

Досега жителите на Босилеград протестираха в Сърбия, като в началото на януари местните миньори им отговориха с контрапротест.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес