Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отварят за разходка природен парк "Витоша"

01 май 2020, 14:40 часа • 15529 прочитания

"От 3-ти май, неделя, отваряме за разходка природен парк „Витоша“. Днес (01.05.20 г.) на заседание в Министерския съвет с министър-председателя Борисов, министър Кирил Ананиев, министър Младен Маринов, генерал Мутафчийски и членовете на Националния оперативен щаб коментирахме организацията за отваряне на природните паркове и създаването на организация за излети в планините, за което министъра на здравеопазването издава заповед." Това написа в профила си във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя добави, че екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до "Морените" и от „Бояна“ до "Златните мостове", "Ветровала" и "Офелиите". Между 11:00 ч. и 14:00 ч. тези пътища ще се затварят за автомобили. На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат само коли с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички. "За да не допускаме събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша", пише столичният кмет.

И допълва, че при разходка в планината хората трябва да спазват дистанция от минимум 2,5 метра. А при разговори с други хора е добре да се ползват маска или шал. Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

"Моля, гражданите, които не познават добре Витоша, но искат да се разходят, да ползват задължително само маркираните еко пътеки", казва в поста си в заключение Йорданка Фандъкова.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес