Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отстранени са щетите от вятъра по Ботаническата градина в София

20 януари 2023, 12:47 часа • 1330 прочитания

Щетите от силния вятър са сериозни. Засегнати са покривите на оранжериите, които са изцяло от стъкло. За радост, вече щетите са отстранени, подменени са всичките счупени и липсващи стъкла и градината е отворена за посетители. Изтръгнати или счупени са над 50 стъкла. Това заяви пред БНР проф. Светлана Николова, директор на Ботаническата градина на БАН в София.

"Запазената марка на Ботаническата градина са тропическите колекции, които се отглеждат именно в тези оранжерии. Те са най-богатите не само в България, но и на Балканите. Затова приоритет на ръководството на Градината беше максимално бързо да се отстранят остатъците от тези счупени стъкла и да поставим нови, за да не допуснем прекомерно охлаждане на тези тропически колекции и евентуалното им измиране", посочи тя.

По думите й няма пострадали растения. "Щетите бяха само материални", подчерта проф. Николова. Тя благодари на екипа си и на дарителите, за справянето с тази ситуация.

"В апогея на цъфтежа си са орхидеите. Цъфтят стотици растения с всякакви багри и форми. Друга година такава картина се наблюдава към края на февруари, началото на март, но заради топлата зима това се случва сега при нас", разказа проф. Николова и покани хората да посетят Градината, която разполага с повече от 4500 вида растения.

ОЩЕ: Бурен вятър в София, над 30 сигнали за паднали клони и дървета

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес