Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново отложиха делото срещу Баретата, ще се гледа на 15 октомври

14 май 2013, 11:45 часа • 3522 прочитания

Делото срещу Златомир Иванов - Баретата и още 20 души, подсъдими за организиране и участие в престъпна група за разпространение на наркотици, ще направи опит да тръгне на втора инстанция след около пет месеца – на 15 октомври, съобщи БГНЕС.

На 29 януари, рано сутринта, в центъра на столицата, пред входа на Съдебната палата Баретата бе прострелян с 4 куршума. Той бе настанен в "Пирогов" в шоково състояние, вследствие на кръвозагубата. Заради състоянието си той не се и яви днес на заседанието по делото срещу него, което се гледа на втора инстанция в съда – Софийският апелативен съд. Адвокатката му Марияна Тодорова каза след заседанието, че състоянието му се подобрява, но има ортопедични проблеми с левия крак.

САС прие днес експертиза, според която още три месеца, той не може да стъпва на левия си крак и му предстоят нови операции на него. До момента той е претърпял няколко коремни и няколко ортопедични операции. Предстоят лекарите да преценят дали ще има нови операции. Заключението на приетата днес единична експертиза заключва, че Баретата може да участва в наказателното производство, но не бива да стои прав или да се опира на крака си.

По искане на адвоката САС възложи разширена експертиза, която да установи дали в определено състояние или в определена поза, колко време той може да издържи, колко време може да участва в заседание, как се отразяват болките върху състоянието му и дали той може да участва адекватно в процеса. Адвокат Тодорова представи днес медицински документи, в които е записано, че е невъзможно той да се придвижва самостоятелно. Тя представи и болнични.

На 13 февруари 2012 г. СГС осъди на 8 години Златомир Иванов – Баретата за разпространение на наркотици, но го оправда по другото повдигнато обвинение - това за убийството на Румен Стефанов - Алфа през 2007 г. Мартин Димитров също беше обвинен за убийството, но и той беше оправдан на първа инстанция. Тогава СГС оправда част от престъпната група и по обвинението за разпространение на наркотици. Сред оправданите бе и Мартин Горески, който е най-малкият член на групата и беше все още ученик, когато тя бе заловена.

Прякорът на 44-годишния Златомир Иванов идва от това, че през периода 1991-1993 г. е служил в МВР отряда за борба с тероризма. Завършва спортно училище в Стара Загора, където тренира борба. Той е един от собствениците на компанията за сигурност и охрана "Аркус сигурност" и бивш собственик на "Аполо и Болкан". Официално той се занимава с охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинго и игрални зали. Официални лица от МВР често го свързват и с трафика на дрога, трафик на жени и контрабандни канали за крадени автомобили.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес