Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отмениха наказанието на полицай за катастрофата с бащата на президента

22 ноември 2018, 17:50 часа • 1448 прочитания

Административният съд в Хасково отмени наказанието на бившия началник на полицията в Харманли Неделчо Кирилов, което му бе наложено след пътния инцидент с бащата на президента Румен Радев - Георги Радев. Това съобщи "Нова телевизия", като се позовава на информация от съда.

Припомняме, че бившият началник бе наказан дисциплинарно за срок от една година с "порицания". Сред доводите на съда за наказанието бяха обвиненията, че той не е изискал от своите подчинени документи от катастрофата, нито е упражнил контрол при обработването на документите от инцидента, което довете до съмнения, че е съществувало опит случаят да бъде потулен.

Няколко месеца след инцидента Кирилов беше махнат от ръководния пост в полицията в Харманли. Полицаят пък, който не е санкционирал бащата на президента - Митко Станков, беше уволнен. Той също оспори наказанието си в съда. Други трима техни колеги също получиха наказания.

Днес съдът прие, че издадената заповед за наказанието на Кирилов е незаконосъобразна поради извършено съществено нарушение на административно-производствените правила. Магистратите установяват нарушение на разпоредба, според която при определяне на вида и размера на дисциплинарните наказания се вземат предвид тежестта на нарушението и настъпилите от него последици. Имат се предвид също така и обстоятелствата, при които е извършено, формата на вината и цялостното поведение на държавния служител по време на службата.

Съдебният състав намира, че цялостното поведение на служителя по време на служба не е било взето предвид при налагане на наказание над установения в закона минимален размер, пише в съдебното решение. Друг мотив е, че наказващият орган не е обсъдил и взел предвид становище на началник сектор към полицията в Хасково, в което е посочено, че предложеният в справката на комисията максимален размер на наказанието "порицание" на Кирилов за срок от една година е необосновано висок.

Решението на съда в Хасково подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

Припомняме, че при произшествие на 17 август автомобил, управляван от Георги Радев, е ударил електрическа триколка на мъж на име Стефан Тодоров. Информация за катастрофата се появи дни по-късно, след като в интернет бе публикуван видеоклип от инцидента. Проверка на МВР установи, че полицай Станков е съставил протокол и акт на пострадалия, който в случая не е бил виновен, припомня "Дарик".

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес