Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отговорността на пътя не е само при снегове и ледове

27 декември 2016, 12:57 часа • 9090 прочитания

Коледните и новогодишните празници са вече тук а с това идва и времето да реализираме най-после отдавна кроените планове – да зарежем вечно преследващата ни работа, да ни се махнат от главата ежедневните проблеми, които ни карат да полудяваме, да запалим колата и да избягаме там, където ни харесва. За едни – на ски, за други – в по-топли страни, или на кой както му харесва.

Отговорността на пътя отдавна е водеща тема за България. Статистиките безпощадно ясно показват, че имаме какво да учим по темата Гражданска отговорност на пътя.

От 1-ви януари тази година КАТ прекратява служебно регистрацията на коли без полицата. 

По статистика на Гаранционния фонд към момента около 500 000 автомобила в България са без Гражданска отговорност, а 150 000 хиляди от тях вече са служебно отписани от регистрите на КАТ.

В края на тази година Народното събрание прие много сериозни промени в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс. Една от тях например е, че всеки шофьор, който бъде спрян и неговият автомобил е служебно дерегистриран поради липса на Гражданска отговорност, може да отнесе глоба от между 500 и 1000 лева и дори затвор до една година.

Потенциално това означава половин милион шофьори, които могат да бъдат „зарадвани“ от солена глоба и дори затвор.

През настоящата седмица е най-добрият шанс за всеки да поправи пропуск по отношение на Гражданска отговорност. Пред Actualno.com застрахователни брокери коментираха, че в момента цените на застраховката в някои случаи дори са по-ниски спрямо миналата година – заради засилената конкуренция между застрахователните компании.

Сравнително проучване на Actualno.com, базирано на данни от един от големите застрахователи, показа, че към днешна дата цените за леки автомобили с кубатура на двигателя от 2000 куб. см. и 4+1 места върви в рамките на 151 до над 200 лева, в зависимост от населеното място, възрастта на водача, годините на автомобила и др. Разбира се, застраховката може да бъде сключена и на разсрочено плащане.

За разлика от Коледа, Нова година все още не е дошла – така че има достатъчно време за всеки да е отговорен. И кой знае – догодина е напълно възможно Дядо Коледа да ни донесе друг подарък под формата на промяна на Кодекса на за застраховане. Защото през тази година вече мина на първо четене предложението на шестима депутати, сред които народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, което касае сключването на застраховки за мотори, каравани и кемпери. Ако това предложение бъде окончателно прието, собствениците на мотори, каравани и кемпери ще могат да сключват Гражданска отговорност за срок по-кратък от една година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес