Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отбелязваме Международния ден на лешоядите с онлайн предизвикателство и събитие в Русе

04 септември 2021, 10:27 часа • 2573 прочитания

Всяка година първата събота на септември е посветена на птици, които все по-рядко се срещат по света и чиято роля в природата е незаменима – лешоядите. Макар красотата им да е груба и често да бъдат асоциирани със смъртта, тези птици всъщност са пазителите на дивия свят. Те предпазват не само животните, но и хората от разпространението на зарази – тема, така актуална днес. Това съобщиха от Българско дружество за защита на птиците.

Международният ден на лешоядите има за цел да насочи вниманието ни към величествените птици, към ползите от тяхната ролята в природата и към заплахите, които ги изправят пред ръба на оцеляването. Повишаването на информираността и ангажираността на широката общественост eключова стъпка към тяхното опазване.

У нас все още се срещат три вида лешояди – белоглав, египетски и черен лешояд. В миналото в страната ни е гнездял и брадатият лешояд. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) посвещава тази година деня на най-дребния по размери сред европейските си събратя и единствения далечен мигрант сред тях – египетският лешояд.

На 18 септември Дружеството организира онлайн предизвикателството: „Надбягвай се с египетски лешояди“. Всяка година видът изминава над 5000 км от гнездовите си територии на Балканите до местата си за зимуване в Африка. По случай Международния ден на лешоядите БДЗП отправя предизвикателство към всеки, който иска да тества своята издръжливост и възможности и да се състезава в рамките само на един ден в реално време с един малък екип от мигриращи египетски лешояди, маркирани със сателитни предаватели. На страницата на събитието е поместена цялата информация за участие.

На 24 септември Регионалният Исторически музей в Русе ще отбележи събитието (ако епидемичната обстановка позволява) с театрално представление, посветено на лешоядите, и ателиета за децата, в които малчуганите ще научат повече за тези величествени птици.

И двете събития се организират в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, изпълняван с финансовата подкрепа на програма LIFE на Европейския съюз.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес