Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От догодина може да има сериозно увеличение на данъците в САЩ

26 ноември 2012, 09:47 часа • 3482 прочитания

Конгресът в САЩ все така не успява да постигне значим напредък в разговорите за промяна на данъчното бреме и орязване на бюджетния дефицит отвъд Атлантика, предаде Ройтерс.

Заради честването на Деня на благодарността през миналата седмица (22 ноември), разговори на практика не е имало. Очаква се през тази седмица те да бъдат подновени.

Към момента най-голямата грижа на конгресмените е как да избегнат твърде рязкото затягане на колана, което може да доведе до рецесия. По план САЩ иска да намали наполовина бюджетния си дефицит през следващата година, което означава вдигане на данъци и сериозно орязване на някои държавни харчове.

Дотук изглежда, че демократите могат да се съгласят с предложението на републиканците за намаляване на средствата в сектора на здравеопазването – по програмата Medicare. Традиционно демократите не желаят тази програма да се пипа и да се налага т.нар. подход „получаване на осигуряване спрямо вноските”, защото това би означавало затруднения за по-бедните американски граждани. Отделно се говори и за реформа на социалното осигуряване, но там демократите не желаят големи промени.

Ако до Нова година в Конгреса не бъде постигнат компромис, от 1 януари 2013 година в сила за американските граждани и юридически лица влиза допълнително данъчно бреме от близо 600 млрд. долара годишно.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес