Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Адвокатския съвет: Проектът за Конституция е пълен с грешки и неточности

26 август 2020, 09:00 часа • 3467 прочитания

Във времена, които се случват и се предлагат такива радикални промени, мълчанието би било равно на съгласие, а ние изразяваме категоричното си несъгласие с внесения проект, с начина , по който той беше изготвен и внесен, и предложен на останалите политически сили от ГЕРБ. Защо? Библията е моралният закон на всеки един човек, но Конституцията е националната библия на всеки един народ, затова по отношение на нея трябва много внимателно да се посяга, предупреди в ефира на BTV Валя Гигова член на Висшия адвокатски съвет, който в позиция остро разкритикува проектът за нова Конституция на ГЕРБ.

“Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципи на конституционното прави и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци“ се казва в позицията им.

"Промени в Конституцията трябва да се направят. Но тези промени, които трябва да се направят, не се съдържат в настоящия проект.", категорична е Григорова.
Според нея, трябва да се направи анализи какви промени са необходими в Основния закон и дали те трябва да станат чрез ВНС, както и дали да се засяха частта за Великото народно събрание въобще в настоящата Конституция.

За Гигова проектът за Конституция на ГЕРБ е пълен с грешки и неточности и те са "фундаментални".

"Няма как да предлагаш нова Конституция, и да я афишираш като нова, при положение, че 90% от текстовете се съдържат в сегашната Конституция. Това показва, че идеята въобще да се предлага нова Конституция е самоцел. И тази самоцел е изключително прозрачна: Дайте сега да създадем проект за изцяло нова Конституция, за да свикаме Велико народно събрание", обясни юристът. Според нея се цели единствено „туширане на общественото напрежение" от страна на ГЕРБ.

Промените в Конституцията не предлагат нищо, от това което са критиките на ЕС към съдебната система, обясни тя.

Юристът от Висшия адвокатски съвет е категорична, че с предлагането на законодателна инициатива на съдебната власт се нарушава разделението на властите.

"Аз не знам как им е хрумнало да дадат законодателна инициатива на съдебната власт. Основният принцип е разделение на властите. ... Тя (съдебната власт) трябва да го прилага (закона). Това означава, че не разбираш какво представлява разделението на властите.", обясни Григорова.

Текстовете за главния прокурор представляват абсолютно формално отношение, каза тя.

Според нея, намаляването на броя на депутатите е в разрез с принципа на представителство на гражданите в законодателната власт. Това означава в един момент да се приемат закони с 70 депутати, изчисли набързо юристът.

Според нея има дефицити в настоящата Конституция и то в частта за съдебната власт, но за тяхното отстраняване не е нужно приемане на нова и свикване на ВНС, а анализ на тези дефицити и отстраняването им.

Гигова призова депутатите, които не са представители на определена партия, а на всички граждани от техния избирателен район да не подкрепят предложението на ГЕРБ.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес