Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още много "асансьори-бомби" цъкат из страната

05 декември 2014, 20:03 часа • 14836 прочитания

Проверките на десетки асансьори са извършени фиктивно.

Между 18 и 29 юни 2012 г. инспектор Костадин Башов е в командировка из широката област на Благоевград, Кюстендил, София. По същото време - от 18 до 22 юни, е проверявал съоръжения в Бургас.

Още командировъчни от 2012 г. показват подобни дублирания, според които Башов проверявал кранове или асансьори на две места едновременно. През 2013 г. положението е същото.

Самият Башов коментира разкриятия на Нова телевизия: „Аз не съм ги издавал тези командировъчни. Не са държавни пари това. Тук може да се дублират, обаче в отчетите не се дублират”.

За коментар е потърсен и главният секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор има ли отчети зад тези документи. „Той е получавал пари без изричната санкция за това, че някой одобрява разходите, които той е осъществил. Взети са пари”, казва Валентин Чиликов, гл. секретар на ДАМТН. Той допълни, че получаваните от Башов пари са "не малки".

Башов отвърна на агенцията с обвинение към новия й председател. Той бил в конфликт на интереси.

Така пред камерата на Нова телевизия се разигра истинска война с откровения за рекет на инспектори над фирми с асансьори, безхаберно харчене на държавни пари и слаб контрол над безопасността в цялата страна.

Поредният нещастен случай с асансьор стана в столичния квартал „Гео Милев“ в края на октомври.

Трагедията се е случила снощи,когато Мъж и жена били на гости на техен близък. Мъжът, на 53 години и жената се качват в асансьора, изпратени от техния домакин.

Асансьорът обаче засича между петия етаж, което се оказва фатално. На жената й прилошава. Мъжът се опитва да отвори вратата на асансьора, за да помогне на жената, която е негова тъща, да излезе.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес