Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Организират протест в защита на Черноморието

15 май 2017, 20:33 часа • 2112 прочитания

Организират протест във връзка с предлаганите промени в Закона за опазване на земеделските земи. Гражданският протест се подкрепя от Зелените. Той е под надслов "Черноморието отново е под заплаха!".

Протестът ще се проведе на 16 май, вторник, от 18.30 часа пред Народното събрание.

Зелените припомнят, че с проектопромените се предвижда срокът, в който могат да се застрояват земеделски земи с променено предназначение, да се удължи с 3 години.

Припомняме, че законопроектът е на ГЕРБ и Обединените патриоти. Той е внесен миналата сряда. В петък срещу законопроекта скочиха БСП и "Да, България", които съзряха лобистки интереси и заплаха за Черноморието ни.

Протестиращите настояват вносителите да оттеглят законопроекта. Те искат земеделското министерство на публикува справка за всички имоти, чието предназначение ще бъде възстановено. Настоява се също ведомството да преприеме всички необходими последващи действия.

Природозащитниците искат земеделското министерство на уведоми общините, на чиято територия се намират имотите и да ги предупреди, че не могат да издават разрешителни за строеж. Това трябва да стане преди предназначението да бъде променено отново.

Друго искане на протестиращите е МЗХ да уведоми екоминистерството и Регионалните инспекции, на чиято територия има такива земи, за загубата на валидността на решенията за промяна на предназначението на земята и възстановяването на земеделското ѝ предназначение с оглед правилното процедиране на инвестиционни намерения на тези земи.

Организаторите мотивират протеста си с това, че предлаганите промени в закона ще са пагубни за значителен брой територии около Черноморието, които все още са диви и незасегнати от мащабното строителство. Нарушения на множество закони през последните три десетилетия доведоха до презастрояването на Черноморието.

Зелените са убедени, че връщането на предназначението на земеделските земи, които не са застроени, е било възможност за възстановяване на справедливостта. Те подчертават, че трябвало да чакат 6 години, за да влезе то в сила. И денят дойде - 23 май 2017 година. Десет дни преди това депутатите се опитват отново да бетонират нарушаването на закона.

В съобщението до медиите се посочва, че връщането на промяната на предназначението на земите няма да ощети дребните собственици. Мнозина от тях са успели да оползотворят земите си. "Виждате го в селата и градовете по Черноморието, които се разраснаха последните 10 години. Не са ощетени и собствениците на малки и семейни къщи и хотели - такива се построиха много през последните години", посочват зелените.

Те изтъкват, че промяната застрашава единствено онези, които с плановете си нарушават изискванията за опазване на околната среда. Става въпрос за онези, чиито грандомански проекти за строеж са пострадали от кризата. Това са онези, които са направили заменките, взели са земите в Натура и са ги направили урбанизирани. Това са инвеститорите в Камчийски празници, Шабла, Тюленово, Корал, Карадере, Иракли, Синеморец. Тези, които от години са над закона, категорични са зелените.

Те посочват, че ако поредното отлагане с още 3 години на влизането в сила на закона бъде спряно, застрояването на последните запазени места по Черноморието ще стане много трудно, почти незаконно. Причината е, че законите ги пазят.

Зелените са категорични, че няма допуснат с лека ръка да бъде зачеркнато постигнатото в желанието си да опазят Черноморието, което и без това е пострадало тежко.

"Да завършим битката за запазване на Черноморието! Стига allinclusive, Стига low cost туризъм!", призоваха зелените.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес