Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОПРЧР предвижда 6 млн. лв. за дневни центрове за деца с увреждания

02 септември 2016, 18:45 часа • 1190 прочитания

От септември общини ще могат да кандидатстват с проекти за създаване на дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства.

Това предвижда нова точка от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), която се очаква да бъде обсъдена и одобрена от Комитета за наблюдение на ОПРЧР в края на този месец, съобщават от социалното министерство.

Целта на схемата е да се създадат пилотни центрове, които да предлагат комплексни услуги за деца с увреждания и за деца с тежки множествени увреждания. Максималната сума, с която може да се финансира един проект е 1 млн. лв. Общият бюджет на схемата е 6 млн. лв.

Изпълнението на операцията ще създаде условия за инвестиране в комплексни интегрирани мерки, насочени към подобряването на достъпа до социални и здравни услуги за над 500 деца с увреждания. Това ще позволи на техните родители и роднини, които в момента се грижат за тях, да се върнат на пазара на труда.

По програмата ще могат да кандидатстват 30-те общини, които са включени в картата за услуги към стратегията. Целта е да се спомогне Националната стратегия за деинституционализация на децата.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес