Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омбудсманът подава жалба в Конституционния съд заради къмпингуването

14 юли 2019, 10:45 часа • 2207 прочитания

Омбудсманът Мая Манолова ще подаде конституционна жалба срещу Закона за устройство на Черноморското крайбрежие заради проблемите с дивото къмпингуване. Това обяви пред bTV самата Манолова.

"Поех ангажимент към къмпингуващите, кемпер обществото и хората с караваните и палатките. Ще подам конституционна жалба. Във вторник заедно с обнародването на Закона в държавен вестник ще подам жалбата", посочи тя.

Омбусдманът подкрепя създаването на правила и стандарти за дивото къмпингуване, но ще се бори срещу несправедливото отношение към избралите да бъдат близо до природата.

"Да се налагат тежки санкции и ограничения на хората, които са избрали този начин, наистина е несправедливо. Санкциите, които се налагат на човек, който ще опъне палатка са по-тежки от на този, който ще изоре дюната. Не можеш да хвърляш една кърпа на плажа, но можеш да влезеш с джипа на плажа. Това е абсолютно непропорционално и в нарушение на текстове от Конституцията и правото да ни живеем в чиста околна среда“, обясни Манолова.

Тя обяви, че ще застане на страната на обикновените хора, защото те нямат вина за безобразията по Черноморието ни.

"Аз ще подкрепя хората, които обичат природата и са избрали този начин да почиват, защото не те унищожиха българското Черноморие. Това уличаване, че те са виновни за безобразията по Черноморието наистина е несправедливо. Тяхната кауза е абсолютно честна", каза омбудсманът.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес