Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: СЕМ ще прегласува кандидатурите за генерален директор на БНТ

08 юни 2023, 16:23 часа • 4374 прочитания

Съветът за електронни медии (СЕМ) реши единодушно да не обжалва решението на Административния съд – София област (АССО), което гласи, че за конкурса за избор на генерален директор на БНТ от миналия юни трябва да има прегласуване. Причината – няма как представителите на медийния регулатор да гласуват с „въздържал се“.

Че СЕМ няма да обжалва, стана ясно на днешното заседание на регулатора. Председателят Соня Момчилова заяви, че е против по-нататъшни съдебни процедури, макар и в минали конкурси за директори на БНТ и БНР да е имало гласове „въздържал се“. Против бяха и останалите членове – Симона Велева, Пролет Велкова, Габриела Наплатанова и Галина Георгиева, пише в. „Сега“.

Решението на този съдебен състав можеше да се отнесе пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, но с вота си днес СЕМ реши да го остави да влезе в сила. Не е ясно кога регулаторът трябва да прегласува кандидатурите на явилите се в конкурса.

ОЩЕ: Соня Момчилова: СЕМ е най-прозрачно работещият регулатор в Европа

Припомняме, че миналата година три пъти СЕМ не успя да се обедини около една кандидатура и Емил Кошлуков продължава да управлява БНТ до този момент въпреки изтичане на мандата. В конкурса участваха още Венелин Петков, Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Светлана Божилова, Красимир Ангелов и Ирина Величкова.

Съдът се произнесе в края на май по жалба на юрисконкулта Ирина Величкова – ето как тя коментира пред Actualno.com решението на АССО.

А ето как и друг от кандидатите – Светлана Божилова – коментира решението на съда:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес