Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обсъждат билетът за градски транспорт в София да стане 1,20 - 1,80 лв.

28 януари 2016, 18:30 часа • 5917 прочитания

Между 1,20 и 1,80 лева се обсъжда да стане цената на билета за градския транспорт в София. Все още не е ясно обаче дали ще се случат промените и каква ще бъде окончателната стойност на пътния документ.

Миналата седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че до два месеца очаква предложенията на Центъра за градска мобилност. Зам.-кметът по транспорт Любомир Христов също не пожела да се ангажира дали ще поскъпне хартиеният билет. По думите му до края на 2017 г. ще се въведе дълго чаканата "тикет система", с която билетчето за еднократно пътуване постепенно ще отиде в историята, предаде Дарик.

Хартиеният билет за еднократно пътуване в София може да поскъпне между 0,20 и 0,80 лв. От Столична община обаче все още не дават конкретен отговор предвижда ли се наистина такова увеличение. Със сигурност няма да има промени в цените на електронния билет и картите за пътуване.

Ресорният зам.-кмет Любомир Христов заяви, че до края на февруари очаква анализа на Центъра за градска мобилност.

Пълна промяна на таксуването в градския транспорт може да има от края 2017 г., поясни Христов. Това ще стане с въвеждането на електронна "тикет система", с която ще се плаща спрямо времето, за което пътуваме. Така, който се вози по-дълго, ще плаща повече, а не както е в момента - лев и за една спирка, и за десет.

Очакванията на Столична община са, че "тикет системата" постепенно ще доведе до премахване на хартиения билет.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес