Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обявиха бедствено положение в Община Симитли заради пожара в Сенокос

02 август 2024, 10:13 часа • 1058 прочитания

Във връзка с възникналия пожар в землището на село Сенокос, кметът на община Симитли Апостол Апостолов обяви бедствено положение на територията на общината.

В огнената стихия попаднаха няколко къщи, намиращи се в селото, след което горещата стихия обхвана гората около Сенокос, предаде БГНЕС. За няколко часа над 100 доброволци се притекоха на помощ на всички екипи, които се борят за овладяването на огъня.

Още: Край Сенокос става страшно: Двата шведски самолета, булдозер и верижна техника гасят пламъците

Търсят се доброволци

Община Симитли прави организация за доброволчески екипи. Всеки, който желае да се включи, може да попита как да бъде полезен на екипите, които са на отбивката за параклис "Света Марина" в село Сенокос.

Доброволчески екипи ще се сформират през целия ден, като на посоченото място ще има щаб, който ще дава информация и насока на всички граждани, които са се притекли на помощ.

Общинското ръководство апелира всеки доброволец да бъде задължително добре екипиран, тъй като неподходящо облечени доброволци няма да бъдат допуснати до мястото на пожара. Всеки, който желае да се включи, освен екипировка, е необходимо да носи мотика или лопата.

Още: Нов пожар: Къщи горят в село Сенокос, община Симитли

Страховита картина

Огънят в Сенокос тръгна около 16 ч. вчера, 1 август, от двор на къща в една от махалите, където хората са варили буркани.

Снимка: МО

Пожарът снощи навлезе в горските територии и започна да се разраства в посока Пирин с бързи темпове. "На територията на област Благоевград има три активни огнища, това са три големи пожара", съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Валентин Чамбов. Горят иглолистни култури.

Още: На три фронта: Продължава борбата с огнената стихия в Югозападна България

"Четири къщи в селото са изгорели, пета е спасена от горските служители. Евакуация е направена на жителите на селото, няма пострадали", каза областният управител на Благоевград Георги Динев.

Двата шведски самолета, които гасяха огъня на българо-гръцката граница в планината Славянка, се предислоцират и ще гасят край Сенокос. Очаква се на място да пристигне и булдозер.

Продължава борбата с трите големи пожара, които бушуват на територията на област Благоевград, каза за БТА днес областният управител Георги Динев. 

Относно Сенокос - заради ниските температури и ниското атмосферно налягане през нощта тази сутрин пожарът е низов, което позволява отчасти неговото гасене с жива сила, посочи Динев. Той допълни, че теренът е изключително пресечен и не позволява включване на верижна техника, с която да се направят просеки.

Към момента пожарът върви към билото на планината, а не към махалите и населените места в района. Днес неговото гасене ще е изцяло по въздух с двата шведски самолета, тъй като няма възможност да се вкара друга техника, посочи областният управител на Благоевград. Прави се координация дали има възможност в гасенето да се включи и хеликоптер. При добра координация и той ще е тук, защото в момента приоритетно е огънят да не премине билото и да обхване другата страна на Пирин планина, допълни Динев. 

На място има над 70 служители на Югозападно държавно предприятие, 11 автомобила на пожарната и около 20-30 доброволци от Симитли, които, заедно с пожарната, са на местата, които са по-безопасни, каза още областният управител. 

Още: Пловдив е задимен от пушека от горящото сметище в Цалапица

Военните отново се включват

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили (ВВС) и днес, 2 август, ще участват в гасенето на големите пожари в областите Благоевград и Хасково.

В област Благоевград от 4.30 ч са излезли 18 военнослужещи с 5 единици техника от 78-ми батальон за осигуряване – София, които днес ще гасят в района на село Микрево, Община Струмяни. От Трето бригадно командване Благоевград от 5.25 ч на терен са 22-ма военнослужещи с 6 единици техника за гасене на пожара в района на село Голешово на границата.

Хеликоптер „Кугър“ от 24-та авиационна база тази сутрин се включва в гасенето на пожара, който избухна вчера в Област Хасково в района на полигон „Елена“ и се разпространи извън него. От 5.30 ч тази сутрин от 31 механизиран батальон Хасково за гасене на същия пожар са се включили 29 военнослужещи с 6 броя техника. От полигонната команда на полигон „Елена“ на ВВС в гасенето днес се включват 17 души личен състав с 4 броя техника, а от полигон „Корен“ от Сухопътни войски – 24 военнослужещи с 5 броя техника, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Действията се извършват съвместно с екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и местната власт.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес