Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама: Свещениците, ако искат, да женят гейове

27 юни 2013, 10:20 часа • 18810 прочитания

Президентът на САЩ Барак Обама обеща да не оказва натиск върху свещенослужителите на различните вероизповедания да извършват бракосъчетания на еднополови партньори, съобщи "Уошингтън Икзаминър", предаде БГНЕС.

Това си изявление стопанинът на Белия дом направи след решението на Върховния съд на САЩ да бъде променен досега действащият закон на брака, който го определя като съюз между мъж и жена. В 12 от 50-те американски щати бракът между еднополови партньори вече е узаконен.

Но Обама, който пламенно защитава промяната в закона, деликатно остави на представителите на отделните църкви сами да взимат решение по спорния въпрос: "Въпросът е деликатен, сред американците има голямо разнообразие от мнения, основаващи се на убеждения. Как религиозните институции ще определят и освещават брака винаги е било работа само на тези институции. И нищо не може да промени това положение, решението (на върховния съд – бел. ред.) касае само гражданските институции."

Що се отнася до решението на Върховния съд, Обама го аплодира с думите: "Аплодирам решението за отмяна на закона за брака. Той беше дискриминация, облечена в закон. Заплашваше любовта, определяше двойките от гейове и лесбийки като други хора, като хора втора ръка".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес