Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама предложи милионерите да плащат 30% данък

12 април 2013, 10:07 часа • 5550 прочитания

Администрацията на американския президент Барак Обама предложи нов бюджет, който би трябвало да помогне за намаляването на дефицита в страната, предаде агенция "Ройтерс", позовавайки се на изявление на Белия дом.

Според бюджета на Обама граждани, чиито доходи надвишават $ 1 000 000,  ще бъдат задължени да платят 30% от дохода си след приспадане на благотворителни разходи и платени данъци.

Очаква се тази мярка да спомогне за намаляване на бюджетния дефицит на САЩ до 2.8% от БВП до 2016 г., съобщиха представители на администрацията.

Това повишаване на данъците заедно със съкращаването на разходите и таван от 28% за данъчните облекчения за хората с високи доходи биха понижили бюджетния дефицит на САЩ с 28% до 2016 г..

Дефицитът, заложен в бюджета за периода 1 октомври 2013 - 30 септември 2014 година, е по-нисък спрямо този за настоящата бюджетна година, която трябва да завърши с дефицит от 5,5%.

Проектът на Обама почти няма шанс да бъде одобрен без промени. Високопоставени представители на президентската администрация обаче се надяват, че въпреки съпротивата на лидерите на Републиканската партия към повишаването на данъците предложението може да доведе до споразумение за понижаване на дефицита.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес