Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЗОК ще плаща стентовете за мозъчни операции от догодина

18 октомври 2012, 18:55 часа • 14487 прочитания

Управителят на касата Пламен Цеков заяви, че здравната каса ще плаща стентовете на за мозъчни операции от догодина.

Все още няма яснота дали НЗОК ще поеме и други медицински изделия, за което настояват пациенти и лекари - например консумативите за ортопедични операции, предаде БНР, цитирано от КРОСС.

Общият бюджет за медицински изделия за догодина остава непроменен - около 70 милиона лева, обясни Цеков: "В рамките на тези 70 милиона лева ние ще се опитаме да договорим повече медицински изделия, което означава, че очакваме спад в цените на тези изделия, които сме плащали до момента и надежда от средствата, които се освободят, да бъдат заплатени нови медицински изделия, които до момента касата не е плащала, да речем за съдовите стентове, мозъчни стентове. Освен тези стентове, говорим най-вероятно за хората с булозна епидермолиза. Най-вероятно няма да може да покрием всичко на 100%, което се иска в момента, но все пак най-важните неща ние имаме възможност да ги поемем като финансиране.

По отношение на дарителския фонд, който всъщност заплаща една голяма част от медицинските изделия най-вече за лечение на деца, надявам се и там да може да помогнем, поне да договорим цената, тези стави най-вече, които те заплащат и имат една изходна референтна цена, т.е. да си намалят и те разходите".

Редактор: Десислава Симова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес