Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново обвинение срещу Мохамед Морси

19 август 2013, 21:41 часа • 10808 прочитания

Египетският президент Мохамед Морси, който беше свален от власт от армията, от днес попада под ударите на още едно обвинение - за "съучастие в убийства и мъчения" по отношение на протестиращи пред президентския дворец в края на 2012 г., съобщиха съдебни източници, цитирани от БГНЕС.

Бившият ислямистки държавен глава, който е държан на тайно място след свалянето му от армията на 3 юли, ще бъде задържан за разследване 15 дни, считано от идния понеделник, допълниха източниците.

През декември миналата година хиляди протестиращи се събраха пред президентския дворец в Кайро, за да протестират срещу конституционен указ на Морси, обвинявайки го, че се стреми да ислямизира законодателството на страната. Морси вече е задържан във връзка с бягството му от затвора в подкрепа на народния бунт, който свали от власт предшественика му Хосни Мубарак.

Обвиненията по първото дело са свързани най-вече с помощта, която получил от ХАМАС, за да избяга от затвора, където режимът на Мубарак го беше хвърлил в началото на 2011 г., малко преди да падне от власт. Египетски съд постанови на 23 юни, че ХАМАС, който управлява Ивицата Газа, и ливанската групировка Хизбула са били замесени в бягството от затвора Уади Натрун, северозападно от столицата.

Тогава Морси заяви, че той и още 33 членове на Мюсюлманските братя, задържани заедно с него, не са избягали, а "местни жители им отворили вратите" на затвора. Много други ръководители на Мюсюлманските братя също са в предварителен арест или са издирвани от правосъдието. Редица високопоставени представители на братството, сред които и избягалият върховен водач Мохамед Бади, трябва да бъдат съдени от 25 август за "подстрекаване към убийства" на протестиращи срещу Морси, опитали да нападнат щаб-квартирата му в Кайро.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес