Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новите футболни сили нахлуват в Европа

25 април 2013, 00:01 часа • 5913 прочитания

Мачовете от Шампионската лига вече са история, но предстоят полуфиналите на Лига Европа. И макар тук нещата да не са толкова пищни, това не означава, че не са интригуващи - най-малкото защото имаме два отбора в лицето на "Фенербахче" и "Базел", които никога не са стигали до тази фаза.

Фенербахче – Бенфика, 22:05 часа


Безспорно по-интересният и по-непредвидим мач от полуфиналната фаза на Лига Европа. Защото в момента и двата отбора са в добра серия в европейските клубни турнири, имат равностойни състави, много верни и всеотдайни фенове, които ще им дадат импулс, когато домакинстват.

Като временна форма и позиции в първенството си обаче „Фенербахче” и „Бенфика” са в коренно различни позиции.Турците са втори, на 7 точки зад „Галатасарай” и ще е трудно да вземат шампионската титла. Португалците пък са първи, на 4 точки пред „Порто”.

В европейските клубни турнири двата тима имат един сблъсък – през сезон 1975/1976 година, когато „Бенфика” направо размазва турците с общ резултат 7:1. В Лисабон „орлите” бият със 7:0 и нанасят най-голямата загуба на „Фенербахче” в Европа в историята на турците.

По отношение на съставите при португалците има една голяма липса – бразилският защитник, капитан и лидер на тима Луизао. Същата е ситуацията и при турците – ветеранът и емблема на турския футбол Емре Белозоглу пропуска мача.

Безспорно за турците най-важно ще е да спрат Оскар Кардосо, Родриго Лима, Пабло Аймар и Макси Перейра, който макар да е десен бек, е един от най-опасните и вдъхновяващи за португалците играчи. Често-често неговите пробиви отдясно носят много неприятности на противника. Турците пък ще заложат на своите най-силни оръжия – холандецът Дирк Кайт, Пиер Уебо и Раул Мейрелеш, който беше футболист на кръвния враг на „Бенфика” –  „Порто”.

Средните ставки на букмейкърите за срещата дават предимство на „Бенфика” – 2.50 за тяхна победа при 3.00 за успех на „Фенербахче” и 3.40 за равенство.

Прогноза:

Базел – Челси, 22:05 часа


На пръв поглед тук крайният победител е ясен – все още действащият европейски клубен шампион. „Челси” обаче не бива да се заблужава – „Базел” е изключително опасен отбор и достатъчно често дори в по-ново време е успявал да поднесе горичиви разочарования на английски отбори.

В четвъртфиналната фаза швейцарците отстраниха друг английски тим – „Тотнъм”, след изпълнение на дузпи. А през сезон 2002/2003 година швейцарците изхвърлиха „Ливърпул” от Шампионската лига след 1:1 в Англия и 3:3 в Швейцария, като второто равенство беше достатъчно на „Базел” да завърши втори в групата си. Последваха и мачове с „Манчестър Юнайтед” в следващата групова фаза (тогава в Шампионската лига имаше две групови фази) и швейцарците взеха равенство на стадион „Сейнт Якоб” – 1:1.

По отношение на съставите единствената грижа на „Базел” е състоянието на защитника Филип Деген. При „Челси” има добри ниво – Ашли Коул и Гари Кейхил се връщат след травми и се очаква поне единият да играе.

Средните ставки на букмейкърите за срещата дават предимство на „Челси” – 2.50 за тяхна победа при 3.00 за успех на „Базел” и 3.40 за равенство.

Прогноза:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес