Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 3 юли

03 юли 2017, 22:00 часа • 5557 прочитания

Температурите рязко паднаха, паднаха и градушки, сгромоляса се и паметникът "1300 години България" пред НДК. Всъщност го демонтираха. Петър Низамов, известен с прякора си Перата, бе задържан заради нападение над оператор на bTV по време на снощния протест в Асеновград, а междувременно хората, които се борят с градушките, излязоха на протест заради ниското заплащане и лошите условия на труд.

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния информационен обзор на третия ден от месец юли.

АРЕСТУВАХА ПЕТЪР НИЗАМОВ ЗА НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ЕКИП НА bTV НА ПРОТЕСТА В АСЕНОВГРАД

Петър Низамов-Перата, който се появи на снощния протест в Асеновград, беше задържан, тъй като има жалба от оператора на bTV Петър Дженаваров за проявена агресия от страна на Низамов. "Ловецът на бежанци" е бил арестуван в 02:00 часа тази сутрин в Бургаска област, докато се прибирал вкъщи. Срещу Перата е образувано досъдебно производство – за лека телесна повреда.

ЗАПОЧНА ДЕМОНТАЖЪТ НА ПАМЕТНИКА ПРЕД НДК

Въпреки лошото време или може би именно заради него, още от сутринта работници започнаха да събарят остатъците от монумента "1300 години България", съобщи bTV. С оксижен се режат металните пластики, за да бъдат отделени от тялото на паметника. Пластиките са от метал и тъй като са произведения на изкуството, ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей.

МИЛИОН БУТИЛКИ В МИНУТА: СВЕТЪТ НА ПРАГА НА ПЛАСТМАСОВА КАТАСТРОФА

Всяка минута по света се купуват 1 млн. пластмасови бутилки, като този брой ще скочи с 20% до 2021 г., създавайки екологична криза, съизмерима по сериозност с климатичните промени.

Нови данни свидетелстват за бума на употребата на пластмасови бутилки, заради който до края на десетилетието ще бъдат продадени над половин трилион шишета. Над 480 млрд. пластмасови бутилки са били продадени по света през 2016 г. До 2021 г. този брой ще се повиши на 583,3 млрд.

САМО БОНУСИ ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ, БОРЕЩИ ГРАДУШКИТЕ, ЗА ЗАПЛАТИТЕ ИМ ЩЯЛО ДА СЕ МИСЛИ ПРЕЗ 2018 Г.

Служители на ракетните полигони за борба с градушките в областите Пловдив, Пазарджик и Плевен ще протестират на 3 юли срещу ниско заплащане, неподходящи условия на труд и упражняван натиск. Междувременно по време на подписване на споразумение между Министерството на земеделието, (ИАБГ) и синдикатите в сферата на селското стопанство стана ясно, че служителите ще бъдат компенсирани еднократно с допълнително възнаграждение в размер на около 500 лева, а в следващите месеци ще се търсят възможности за повишение на заплатите.

Към момента служителите, които ни пазят от градушки взимат 460 лв., от която чисто до тях достигат 360 лв.

БАЩА ПРЕБИ АКУШЕРКА, ИСКАЛ ПЛАЦЕНТАТА НА ДЕТЕТО СИ

Акушер-гинеколожка от столичната общинска болница "Шейново" беше пребита на работното си място от баща, който настоявал да получи плацентата на новороденото си бебе, съобщи bTV. Акушерката обяснила на мъжа, че не може да му даде плацентата, защото става дума за биологичен материал.

Тогава мъжът ударил акушерката и тя изгубила съзнание. Жената е с комоцио, счупен нос и множество хематоми по лицето.

ЛЕКАРИТЕ ИЗЛИЗАТ НА УЛИЦАТА

Именно инцидентът с акушерката предизвика недоволство сред лекарите, които готвят протести. 

РАДЕВ И БОРИСОВ СЕ ОБЕДИНИХА ПО ВАЖНИТЕ ЗА ОБЩЕСТВОТО ВЪПРОСИ

Държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2.

Срещата се проведе по инициатива на българския министър-председател и на нея бяха обсъдени редица въпроси, свързани с укрепването на сектор „Сигурност“, реформите в правосъдието, проектите за модернизация на Въоръжените сили и позициите на Република България в международен план, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

НОВ ФАЛШИВ СИГНАЛ ЗА БОМБА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

Нов фалшив сигнал опразни Летище София. Бяха извършени всички рутинни действия по процедура, нищо съмнително не беше открито.

ДАНЪЧНИТЕ ЩУРМУВАТ ВСИЧКИ ТЪРГОВЦИ В СОФИЯ И ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Данъчни патрули от ТД на НАП София започват обиколки и проверки във всички търговските обекти в столицата и областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Съвместно със служителите от отдел Оперативни проверки, патрулите ще наблюдават заведения, за които е потвърдено, че има съсредоточаване на голям брой хора, а отчетените ниски обороти будят съмнение. Засилено присъствие на органи по приходите ще има в МОЛ-овете и големите търговски центрове на територията на ТД на НАП София.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В САМОКОВ, ПРЕЛЯ РЕКА

В Самоков е обявено бедствено положение, като река "Боклуджака" преля, наводнени са много домове. Кметът на Самоков Владимир Георгиев обясни в телефеонен разговор, че помпите за отводняване не достигат. Частично бедствено положени е обявено и в Плевен.

ЗАПОЧНА ТЕНИС ТУРНИРЪТ ОТ ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ - "УИМБЪЛДЪН"

Навършват се 140 години от началото на шампионата "Уимбълдън" - най-стария турнир по тенис в света.

А междувременно Григор Димитров и Цветана Пиронкова научиха първите си съперници на "Уимбълдън". Димитров ще се изправи срещу аржентинеца Диего Шварцман в първия кръг на третия турнир от Големия шлем за годината. Пиронкова пък ще срещне италианката Сара Ерани в първия кръг. Първата ракета на България е играла 4 мача с Ерани досега, като двете са си разменили по две победи.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес