Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият парламент на Мианмар започна работа без Аун Сан Су Чи

23 април 2012, 10:56 часа • 4424 прочитания

Новият парламент на Мианмар започна работа без Аун Сан Су Чи, която отказа да заеме депутатското си място, въпреки уверенията на президента за реформи, предаде АФП.

Партията на Су Чи отказа да положи клетва над създадената от армията конституция, което е първи знак за напрежение след историческите избори по-рано този месец.

Националната лига за демокрация е недоволна от текст в клетвата, изискващ депутатите да защитават конституцията, изготвена от бившата хунта в страната.

Президентът на Мианмар Тхеин Сеин заяви, че няма да промени конституцията, за което настоява Су Чи.

Според японската агенция Киодо президентът, който в момента е на посещение в Япония, подчертал пред журналисти, че дали избраната за депутат Аун Сан Су Чи ще влезе в парламента или не е неин проблем.

Всичко това идва в момент, когато ЕС се подготвя да отмени по-голямата част от санкциите срещу Мианмар в знак на признание за драстичните реформи в страната след края на директното управление на армията през миналата година.

Мианмар дълго време бе в международна изолация заради военната диктатура, но в последно време бързо започна да подобрява отношенията си с международната общност, след като носителката на Нобелова награда Су Чи и нейната партия спечелиха убедително парламентарните избори на 1 април.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес