Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата „визия” на Паметника на съветската армия бе забелязана и от световните медии

24 февруари 2014, 11:03 часа • 18792 прочитания

Поредното изрисуване на Паметника на съветската армия, този път с призив за подкрепа за украинските протести, не остана незабелязано и от световните медии. Сайтът на телевизия Euronews дори определи за снимка на деня кадър, на който момиче държи ръката на статуята на войника, чиято униформа бе боядисана в цветовете на украинското знаме.

Британският вестник Daily Mirror пък сравни извършителите на акта с известният творец Бански. „Мистериозен художник обрисува паметника на Съветската армия в българската столица в цветовете на украинския флаг. Това е поредният политически облик на монумента в София, който е построен през 1944 г. в чест на „освобождаването” на България от Русия, но оттогава се превърна в мишена на политическите активисти. След проевропейските бунтове в Украйна, довели до отстраняването от власт на президента Виктор Янукович, статуята бе оцветена със спрей в жълто и синьо в очевиден израз на подкрепа за протестиращите”, пише вестникът, като припомня, че и преди монументът е осъмвал изрисуван.

Очаквано реакцията на руските медии беше остра. „Вечерная Москва” съобщава, че „вандали” са осквернили паметника в центъра на София. После допълва, че Русия неведнъж е настоявала монументът да бъде охраняван, но до момента това не се случва.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес