Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Носталгията по СССР намалява

11 януари 2013, 10:13 часа • 10339 прочитания

Броят на хората, които тъгуват по разпадналия се СССР, всяка година намалява, пише вестник „Коммерсант”.

Все още тези, които изпитват носталгия по СССР, са болшинство - 45%, но са намалели с една четвърт от 2000 година насам. В същото време хората, които не желаят СССР да се върне, са се увеличили - 35%, а през 2000 година са били само 19%.

Причината вероятно е в увеличаването на броя на хората, които не помнят СССР.

„Трудно е да имаш отношение към нещо, което не помниш. Вероятно носталгията ще се усили, когато за СССР започне да се говори като за изгубен рай, който никой не е виждал, но за когото всички са разказвали. За в бъдеще ще се появят политически сили, които ще идеализират съюза”, заявява политологът Сергей Черняховски на страниците на вестника.

В същото време руското правителство внесе в Държавната дума законопроект, съгласно който работодателите не могат да привличат чуждестранни вискококвалифицирани специалисти за обслужване на клиентите на дребно, пише вестник „Взгляд”.

„В този закон има нещо странно. В Русия като висококвалифицирани специалисти се представят низшата категория имигранти. Критерий се явява заплатата от 2 млн. рубли (50 000 евро) на година. В търговията на дребно няма такива заплати, освен при висшите мениджъри. Но това не са хората, които седят на касата, разтоварват камионите и т.н. И разбира се би било странно да се забрани на ИКЕА например да назначи за висш мениджър швед. Като цяло този закон е странен”, заявява научния сътрудник в института по демография Никита Магърдичян.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес