Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Кокинов: Нямаме нищо против статията на Борис Митов

08 април 2013, 09:55 часа • 10344 прочитания

Нямаме нищо против статията на Борис Митов, искаме просто да знаем как е получил информацията, за да напише материала си. Това заяви градският прокурор на София Николай Кокинов.

Според Кокинов статията е много интересна и провокативна, но прокуратурата иска да знае как Митов се е сдобил с данните от специалните разузнавателни средства, защото според обвинението те са класифицирани.

Причината прокуратурата да призове днес Митов е, че той не се е явил на първата среща с държавното обвинение. Според Кокинов Митов е бил поканен да се яви с всички документи в петък, 5 април, в 14:00 часа следобед и той е обещал да дойде, но не го е направил.

На въпрос на Виктор Николаев в сутрешния блок на bTV дали прокуратурата признава правото на Митов да не разкрива източника си съгласно принципите на Европейската конвенция за правата на човека, Николай Кокинов отговори, че е наясно с параметрите на конвенцията и е съгласен с твърдението за запазване в тайна на източника. „Ние просто искаме да знаем откъде са изтекли документите”, каза прокурорът.

Кокинов обясни и че водещият проверката обвинител Драгомир Янчев не е отправял заплахи към Борис Митов. Ако подобно нещо се докаже, Янчев ще бъде наказан, добави Кокинов.

Работата на прокуратурата по наболели случаи

Николай Кокинов не пожела да разкрие никакви подробности около напредъка на проверката по сигнала за незаконно подслушване, получен в служебната поща на лидера на БСП Сергей Станишев.

„Проверката ще приключи на 12 април, до 16 април трябва да сме готови с доклад, с който ше бъдете запознати, доколкото е възможно,” обясни прокурорът и неколкократно се зарече да бъде „господар на мълчанието”.

На въпроса дали има основания за уволнения в МВР за нарушение на вътрешните правила той отговори с молбата: „Не ме карайте да бъда недискретен.”

Николай Кокинов остана „господар на мълчанието” и във връзка с проверката в енергетиката. Той каза само, че в 10:00 часа днес предстои обсъждане на въпроса с разследващите екипи, и обеща резултати „до седмица-две”.

Градският прокурор коментира и повдигнатото обвинение на бившия земеделски министър Мирослав Найденов по дело, започнало през 2009 г.

„Може да ви изглежда, че вървим след събитията, но има промяна на обстановката, която е дала основания на прокурор Божидар Джамбазов да повдигне обвинение,” заяви Николай Кокинов.

Той увери, че съвпадението на повдигнатото обвинение и предизборната кампания е случайно.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес