Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ненчев не е изненадан от рапорта за напускане на ген. Попов

02 декември 2016, 15:12 часа • 2209 прочитания

Военният министър в оставка Николай Ненчев каза пред журналисти, че е очаквал рапорта за освобождаване от длъжност на началника на отбраната ген. Константин Попов.

Ненчев направи коментара си преди заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което трябва да се реши как ще реагират реформаторите, ако получат мандат от президента за съставяне на правителство.

По-рано стана ясно, че ген. Попов е подал рапорт за освобождаване от военна служба на основание придобиване право на пенсиониране.

Министърът на отбраната в оставка каза, че е очаквал, бил е в течение по отношение на решението на началника на отбраната. На въпрос дали ген. Попов си тръгва заради Румен Радев, Ненчев отговори утвърдително: "Да, заради Румен Радев".

Депутатът от ГЕРБ и вицеадмирал Пламен Манушев коментира, че "не е очаквал от ген. Попов такова нещо". "Не го приемам, той има отговорност към българската армия", заяви Манушев. Той посочи, че генералът не му е казал нищо, а са приятели. Срамота е, коментира вицеадмиралът от резерва.

Красимир Каракачанов от "Патриотичния фронт" също каза, че е изненадан от напускането на ген. Попов. Той посочи, че не знае какви са причините за решението на генерала и го определи като "достоен български офицер, много грамотен, квалифициран, много добре запознат със състоянието и проблемите в армията".

Изборът на нов началник на отбраната се очаква да бъде направен от следващото редовно правителство, като ще се търси консенсус с новия държавен глава Румен Радев.

Президентът Росен Плевнелиев не допусна по време на управлението си традиционното силно лобиране на различни кръгове и напрежение около избора на висшите военни. Сега назначението на новия шеф на отбраната ще е един от първите тестове пред Румен Радев. Според действащото неписано правило сега е ред на генерал от Сухопътни войски да заеме най-старшия военен пост.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес