Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недим Генджев: Национална мюсюлманска конференция от 24 януари е нелегитимна

28 януари 2016, 21:31 часа • 2671 прочитания

Национална мюсюлманска конференция, състояла се на 24 януари, е нелегитимна. Това каза проф. Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански съвет, във връзка легитимността на Национална мюсюлманска конференция, състояла се на 24 януари тази година.

По отношение на това, че има още едно дело във ВКС и кой ще оглави Мюсюлманското вероизповедание, проф. Генджев обясни, че то е обжалвано. „Мисля, че ВКС и там ще се произнесе. Това е независимата съдебна система. САС безапелационно увери, че Висшият мюсюлмански духовен съвет, оглавяван от мен, е законният представител на мюсюлманското вероизповедание в България”, обясни той като изрази надежда, че ВКС ще отхвърли подадената жалба по въпроса, предаде Фокус.

По отношение на това дали може да се направи извод, че състоялата се на 24-ти януари Национална мюсюлманска конференция, е нелегитимна, той заяви, че освен, че има решението на Софийски апелативен съд има и възбрана за провеждане на национални конференции, минали през три инстанции – СГС, САС, ВКС. „Това е възбрана, че никой няма право да прави конференция, освен Висшият мюсюлмански духовен съвет, оглавяван от проф. д-р Недим Генджев”, уточни самият той. Проф. Генджев отново изрази надежда, че тяхната молба за регистрация ще бъде отхвърлена от САС.

По думите му конференцията, състояла се в неделя, е нелегитимна и са се взели нескопосани решения за вакъфски имоти.

„Те искаха да направят демонстрация, но половината бяха мургави братя. Нямам нищо напротив, но те не бяха имами. Искат да предоставят вакъфските имоти на турски фирми, което няма да стане”, посочи той.

Проф. Генджев добави, че с Духовния съвет обсъждат какво ще се прави с 6-те милиона, които Мустафа Али е издължил към държавата и общините. Той коментира, че след като мине делото във връзка с това кой е истинският ръководител на мюсюлманско вероизповедание в България, ще се прецени какво да се прави.

„Ще избягат, никой от Висшия духовен съвет няма жилище в България”, подчерта той като попита реторично може ли семеен човек да няма собствено жилище в страната, семейството му да живее в Турция, в същото време да е главен мюфтия на България. „На всичките семействата им са в Турция, а те живеят в обществена сграда, която е на мюфтийството”, каза още проф. Недим Генджев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес