Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важното за деня, 8 октомври

08 октомври 2022, 22:00 часа • 1795 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 октомври.

Цистерна с гориво се запали на Кримския мост, част от моста е срутена (ВИДЕО)

Цистерна с гориво, тръгнала от Краснодар към Керч, се е запалила на Кримския мост. Цистерната е била част от железопътна композиция. А от кадрите от инцидента се вижда, че част от моста е паднала.

РУСИЯ СЪОБЩИ ЗА 3 ЖЕРТВИ СЛЕД УДАРА ПО КРИМСКИЯ МОСТ, ПАНИКА С ХРАНИТЕ И БЕНЗИНА НА ПОЛУОСТРОВА

Трима души са загинали при експлозията на Кримския мост на 8 октомври, съобщиха от Следствения комитет на Русия, цитирани от държавната агенция ТАСС, която  е под контрола на Кремъл. 

БСП НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В РАЗГОВОРИ С КОНТАКТНАТА ГРУПА, ПРЕДЛОЖЕНА ОТ ГЕРБ

Корнелия Нинова ще остане лидер на БСП, след като предложението за свикване на Конгрес на левицата за смяна на председателя, направено на днешния Национален съвет, не бе прието. Това обяви самата тя на пресконференция след заседанието на 8 октомври.

КИРИЛ ПЕТКОВ: МАФИЯТА НЕ НИ Е ПОБЕДИЛА

Няма да призная, че мафията ни е победила. Това е един дълъг път. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в ефира на bTV.

"КОЛКО ГЛАСА ИМАМЕ ЗА СТЕФЧО?": ВТОРИ СВИДЕТЕЛСКИ РАЗКАЗ

Организирано придвижване на избиратели, съмнително гласуване с придружители и заплахи към членове на секционните комиции. Това показва публикувано днес от Антикорупционния фонд (АКФ) интервю. То е свидетелски разказ за протичането на изборния ден в секция № 014400012 в село Долно Осеново, община Симитли, където с над 90% преференции беше избран кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов. Преди три дни АКФ публикува и друго интервю с представител на секционна комисия в същата община, с много сходни свидетелства.

Трима души са загинали при експлозията на Кримския мост на 8 октомври, съобщиха от Следствения комитет на Русия, цитирани от държавната агенция ТАСС, която  е под контрола на Кремъл. 
Предполага се, че това са пътниците от лек автомобил, който е бил до взривения камион. Към момента от водата са извадени телата на двама души - мъж и жена, а самоличността им се установява, твърдят властите от Руската федерация.
Разследващите установиха собственика на камиона, който се взриви на Кримския мост. Той е жител на Краснодарския край в Русия. В момента се проучва маршрутът на движение на автомобила и друга документация.
Припомняме, че по-рано в събота бе взривена цистерна, тръгнала по моста от Краснодар към Керч, от което бе подпалена влакова композиция с гориво. Част от пътното платно на съоръжението падна във водата. 
"Украинска правда" по-рано съобщи, позовавайки се на неназовани източници от правоохранителните органи, че зад експлозията на моста стои Службата за сигурност на Украйна. Киев не е поел официално отговорност за нападението, но множество официални лица направиха изявления, в които намекнаха за украинско участие.
Планира се в близко бъдеще да бъдат пуснати на вода пътнически кораби с капацитет над 100 души между Крим и Краснодарския край. Автомобилните фериботи също се тестват, каза пред журналисти Николай Лукашенко - изпълняващ длъжността министър на транспорта на Крим. По думите му, в момента тече пускането в експлоатация на два ферибота.Трима души са загинали при експлозията на Кримския мост на 8 октомври, съобщиха от Следствения комитет на Русия, цитирани от държавната агенция ТАСС, която  е под контрола на Кремъл. 

ЛЕК РЪСТ В БРОЯ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС, ЗА ТРЕТИ ПОРЕДЕН ДЕН ИМА 4 ПОЧИНАЛИ

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи и като абсолютно число, и като процент, сочат последните данни. 697 са новите заразени за 7 октомври, като те бележат ръст от 12 на дневна база, след като в предходния отчет бяха открити 685 случая. 38 от новозаразените - 5,45%, са деца.

РУСКИ ВОЕНЕН БЛОГЪР: ПУТИН НАЗНАЧИ НОВ КОМАНДВАЩ НА РУСКАТА АРМИЯ В УКРАЙНА. ИМА ЛИ РАЗЦЕПЛЕНИЕ?

Генерал Сергей Суровикин вече командва т.нар. "специална операция" в Украйна (така режимът на Путин и руският диктатор наричат подпалената от тях война в Украйна). Това твърди военният кореспондент Алексадър Сладков в Телеграм.

АНАЛИЗ: УКРАЙНА ИМА НУЖДА ОТ ГАРАНЦИЯ ОТ НАТО, А ЕС ИМА НУЖДА ОТ УКРАИНСКАТА АРМИЯ

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази оптимизъм през последните седмици относно напредъка на Украйна към членство в Европейския съюз. Въпреки че тази перспектива е важна за възстановяването на страната, тя е второстепенна по отношение на въпросите за сигурността, суверенитета и оцеляването. Фон дер Лайен и други европейски лидери обаче предпочитат да запазят мълчание по този въпрос. В противен случай те ще трябва да заемат по-ясна позиция относно членството на Украйна в НАТО. Това пише в анализ, публикуван в The Wall Street Journal .

РУСКИ РАКЕТИ УДАРИХА ЗАПОРОЖИЕ, НАЙ-МАЛКО 14 ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ

Най-малко 14 души загинаха, след като седем руски ракети удариха индустриалния град Запорожие в Южна Украйна, съобщи секретарят на градския съвет Анатолий Куртев.

ПОРЕДИЦА ВЗРИВОВЕ РАЗТЪРСИХА ХАРКОВ

Поредица взривове разтърсиха източния украински град Харков малко след полунощ.

ИРАНСКИТЕ ВЛАСТИ ОТРИЧАТ УБИЙСТВО: МАХСА АМИНИ Е ПОЧИНАЛА ОТ "ОСНОВНО ЗАБОЛЯВАНЕ"

Иранските власти публикуваха доклад на 8 октомври, в който твърдят, че 22-годишната Махса Амини, чиято смърт даде начало на масовите протести в страната, е починала от „основно заболяване“. Тази теза на режима опровергава редицата доказателствата, че кюрдката е издъхнала вследствие на полицейско насилие, констатират анализаторите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес