Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 9 септември 2024 г.

09 септември 2024, 22:00 часа • 1943 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 9 септември 2024 г.

ОБРАТ: ДОГАН РЕГИСТРИРА ОРИГИНАЛНОТО ДПС ЗА ИЗБОРИТЕ (СНИМКИ)

След като Централната избирателна комисия отказа да регистрира "Демокрация, права и свободи - ДПС" (ДПС-Доган) и "ДПС - Ново начало" (ДПС-Пеевски), оригиналната регистрация на партията бе използвана от хората на Доган за изборите на 27 октомври.

"НЯМА ДА ВИДИМ ДОГАН НАПРЕД": ЦВЕТАНКА АНДРЕЕВА ЗА КРИЗАТА В ДПС И СБЛЪСЪКА ПЕЕВСКИ-РАДЕВ

Мисля, че Ахмед Доган няма да се върне в оперативната политика. Това стана ясно от думите на политолога Цветанка Андреева в предаването "Студио Actualno".

НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА ЗА "ИГРАТА НА РЕГИСТРАЦИИ": ПЕЕВСКИ МОЖЕ ДА СПРЕ УЧАСТИЕТО НА ДПС НА ИЗБОРИТЕ (ВИДЕО)

Хората около почетния председател на ДПС Ахмед Доган внесоха днес (9 септември) ново заявление за участие в изборите. Този път обаче документите не са за коалиция, а за самостоятелно явяване на партията. Това стана около час, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира и двете фракции за вота. За да коментира темата в Студио Actualno поканихме преподавателя по конституционно право Наталия Киселова.

ИЛХАН КЮЧЮК: НЕ РАЗБИРАХМЕ СТРАХА НА ВЪНШНИЯ СВЯТ И СЕ ПРЕВЪРНАХМЕ В ЩИТ НА ПЕЕВСКИ

Не разбирахме страха на външния свят и се превърнахме в щит на Пеевски. Това каза евродепутатът и заместник-председател на ДПС Илхан Кючюк в сутрешния блок на бТВ. 

СЪДЪТ РЕШИ: НИНОВА ОСТАВА В МИНАЛОТО НА БСП, ЗАФИРОВ ПРЕДСТАВЛЯВА ПАРТИЯТА (СНИМКИ)

Окончателно бившият лидер на БСП Корнелия Нинова остава в миналото на партията и вече не представлява социалистите.

ВСС ТЪРСИ ВРАТИЧКА ДА СТАРТИРА ПРОЦЕДУРАТА ПО ИЗБОР НА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР. АНАЛИЗ НА КОНСТИТУЦИОНАЛИСТ И АДВОКАТ

Преди конституционните промени действащият състав на Висш съдебен съвет (ВСС) не трябваше и не можеше да избере нов главен прокурор. Конституционният съд казва, че разпоредбите не са със самостоятелно действие и няма нужда да се обявяват за противоконституционни. Конституционният съд трябваше да си даде сметка, че забраната за избор на нов главен прокурор важи и за сегашния ВСС. ВСС ще поддържат тезата, че са длъжни да стартират процедурата по избор на нов главен прокурор. 

СТАНА ЯСНО КОЛКО БЪЛГАРИ СА УБИТИ ОТ МИТОЛОГИЗИРАНАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ

Най-малко 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България в периода 1944-1947 г.

"ТВЪРДЕ ДЪЛГО ЧАКАМЕ ПРЕД ВРАТИТЕ НА ЕС": МИЦКОСКИ ЗАГОВОРИ ЗА ВРЕДНИ ДОГОВОРИ (ВИДЕО)

"Новото правителство и гражданите се стремят към членството в ЕС. Трябва да се знае горчивото чувство, което изпитва всеки от нас, че чакаме твърде дълго пред вратите на съюза, а вярата в такова бъдеще е атакувана с безброй политически пречки, вместо съществени и системни критерии, които ще направят живота по-добър",  каза премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски по повод  Деня на независимостта в страната, предава македонската Телма. 

ДОКЛАД: ЕС СЕ НУЖДАЕ ОТ 750 - 800 МЛН. ЕВРО ГОДИШНО, ЗА ДА Е КОНКУРЕНТЕН НА САЩ И КИТАЙ

Европейският съюз се нуждае от много по-координирана икономическа политика, по-бързи решения и сериозни инвестиции, ако иска да поддържа икономическо темпо, близко до това на основните си конкуренти - САЩ и Китай. Това се посочва в дългоочакван доклад на бившия италиански премиер и управител на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

ПРОМЕНИ В НАЙ-ВАЖНИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ НА ФРОНТА, УКРАЙНА Е СТОПИЛА РАЗЛИКАТА ПРИ БОЕПРИПАСИТЕ (ОБЗОР - ВИДЕО)

Украйна прави всичко възможно да не загуби Покровск и операцията в Курск помага, защото руснаците са лишени от възможността да маневрират с частите си. Това заяви главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирски в обширно интервю за CNN

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес