Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 23 октомври 2024 г.

23 октомври 2024, 22:00 часа • 775 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 октомври 2024 г.

МВР КРИЕ КОЛКО СА ИЗПОЛЗВАНИТЕ СРС-ТА СРЕЩУ ПОЛИТИЦИ В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ

Министерството на вътрешните работи (МВР) отказа да предостави информация за това колко са използваните специални разузнавателни средства (СРС) за евентуални изборни престъпления.

КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ: МВР Е АРЕСТУВАЛО 1 ЧОВЕК В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ЗАПЛАШВА И МАМИ

Общо 37 души са задържани от МВР към 21.10.2024 година във връзка със законови нарушения на тема "купуване на гласове". Това става ясно от отговор на служебния вътрешен министър Атанас Илков на парламентарен въпрос, зададен от зам.-председателя на парламентарната група на ПП-ДБ Божидар Божанов. Божанов е кандидат за народен представител и в 51-вото Народно събрание.

ТРИ ГОДИНИ И ДЕВЕТ ПЪТИ ИЗБОРИ: КОЛКО ПАРИ ПОХАРЧИХМЕ И КАКВО МОЖЕХМЕ ДА НАПРАВИМ С ТЯХ? (СНИМКИ)

Остават броени дни до шестите предсрочни парламентарни избори и общо деветите избори, на които ще гласуваме за последните три години. На фона на предизборна апатия и все по-вяла политическа кампания посланията за по-активно гласуване стават все по-ключови за резултатите от вота.

НОВО ПРАВИТЕЛСТВО: ВАРИАНТИ ОТ ГЕРБ, ВАРИАНТИ ОТ ПП-ДБ

Последен предизборен дебат преди предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. В студиото на bTV един срещу друг застанаха бившият председател на 50-ото Народно събрание Росен Желязков и Делян Добрев от отбора на ГЕРБ-СДС и бившият премиер в последното редовно правителство акад. Николай Денков и Кристина Петкова от отбора на ПП-ДБ. 

ТЕЗИ, КОИТО НЕ ГОВОРЯТ МАЙЧИНИЯ ЕЗИК НА ЕЛЕКТОРАТА НА ДПС, НЕ МОГАТ ДА ПОБЕДЯТ: АНАЛИЗ НА ПРОФ. РОСЕН СТОЯНОВ (ВИДЕО)

Скептичен съм, че тези, които не говорят майчиния език на електората на ДПС, могат да победят или да направят онова, за което си мечтаят. Това каза в предаването “Студио Actualno“ политологът и преподавател по политически комуникации в НБУ проф. Росен Стоянов. Попитан дали заради разцеплението в ДПС, партията ще загуби влиянието си в политическия живот и иде ли край на епохата на задкулисието и обръчите от фирми, професорът отговори:

"ПРЕМИЕРЪТ СИЛУЕТ" И ДВАТА СЮЖЕТА ПРЕД РУМЕН РАДЕВ: ПРОГНОЗИТЕ НА АСЕН ГЕНОВ (ВИДЕО)

"Моето разбиране е, че лидерът на партията, спечелила изборите, трябва да бъде следващият премиер", а хората около него - следващият Министерски съвет. Зад идеята за равноотдалечения премиер "се крие бягство от отговорност, липса на адекватно политическо поведение", смята журналистът Асен Генов - автор и водещ на подкаста „Контракоментар“.

БИВШИ БЪЛГАРСКИ ВОЕННИ ДЕЙСТВАТ АКТИВНО ЗА ПУТИН И СРЕЩУ НАТО: ИМЕНА И ПРИМЕРИ ОТ УКРАИНСКИ ДОКЛАД

С избухването на войната в Украйна вниманието на международната общност до голяма степен беше насочено към действията на руските въоръжени сили в страната. В същото време Кремъл не изостави, а значително увеличи интензивността на подривните операции и активните мерки на своите разузнавателни служби в западните държави, най-вече в Европейския съюз. Целта на тези операции е дестабилизиране на ЕС и НАТО, подкопаване на вътрешното единство на тези организации, радикализиране на определени социални групи и оказване на влияние върху политиката на страните. България също играе ключова роля за Москва в тези случаи.

ТЕСТВАХА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ИЗТРЕБИТЕЛ F-16 BLOCK 70 В ПОЛЕТ (СНИМКИ И ВИДЕО)

За първи път в България направиха успешен тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70.

ПЛАНЪТ ЗА ПОБЕДА НА УКРАЙНА НАБИРА СКОРОСТ

 

Планът за победа на Украйна спечели известна популярност сред съюзниците от НАТО, след като американският президент Джо Байдън отправи молба подкрепата за опустошената от войната страна да продължи.

УКРАЙНА ЧАКА СЕВЕРНОКОРЕЙЦИТЕ, НОВО ПРОУЧВАНЕ ПОКАЗА РУСКА ПСИХОЗА ЗА ПУТИН (ОБЗОР - ВИДЕО)

 

Северна Корея подготвя 2 бригади, всяка с по 6000 войници, за да помага на Русия на бойното поле в Украйна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си видеообръщение за деня, което се излъчва в неговите профили в социалните мрежи.

НАЙ-ВАЖНИТЕ ИЗБОРИ: КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО РУСИЯ ПРЕВЪРНЕ ГРУЗИЯ В СВОЙ ВАСАЛ?

 

Парламентарните избори в Грузия на 26 октомври, ден преди тези в България, вероятно ще бъдат едни от най-значимите в страната от нейната независимост насам. 

ДЖИМ О'НИЙЛ, АВТОР НА АБРЕВИАТУРАТА БРИКС: ЗА 15 Г. ТЕ ПОСТИГНАХА МАЛКО

 

„Идеята, че БРИКС може да бъде някакъв истински глобален икономически клуб, очевидно е малко нереалистична, също както и Г-7. И е много обезпокоително, че те виждат себе си като някакво алтернативно глобално нещо, защото това очевидно не е осъществимо. БРИКС като група са постигнали много малко през последните 15 години." Това заяви авторът на абревиатурата Джим О'Нийл пред Ройтерс.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес