Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 13 октомври 2024 г.

13 октомври 2024, 20:00 часа • 942 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 13 октомври 2024 г.

РАДЕВ: НАСТОЯЩИЯТ ВСС НЕ МОЖЕ ДА ОТГОВОРИ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОЧАКВАНИЯ

"Настоящият ВСС не може да отговори на високите обществени очаквания след всичко, което натвори. Нееднократно демонстрира, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости. Демонстрира го и с последното си решение да издигне само един кандидат на този главен прокурор", каза президентът Румен Радев пред журналисти, който участва в събитие на Националното сдружение на общините на Република България. 

По думите му обществените очаквания към новия главен прокурор да възстанови чувството за справедливост, са огромни. "В тази важна мисия той следва да се ползва с високо обществено доверие. Това изисква легитимност на неговия избор", смята държавният глава. 

Според него със самата процедура, както я започната и смятат да я продължават с един кандидат - кадровиците на съдебната власт гарантират не друго, а излаганего й на риск.

"Всъщност едно е сигурно, че те постигнаха едно нещо - отново да създадат напрежение не само в професионалните среди, а в цялото общество и по този начин да нанесат сериозен пореден удар върху тази система", добави още президентът. ОЩЕ: Проф. Близнашки за избора на главен прокурор: Исус Христос да слезе на земята и срещу него ще скочат

ИВАН КОСТОВ: МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СТАБИЛНО УПРАВЛЕНИЕ В МНОГО ВАРИАНТИ

Може да се направи стабилно управление в много варианти. Това каза министър-председателят на България в периода 1997-2001 г. Иван Костов в "На фокус" по Нова телевизия. 

България е в трайна криза още от доста време. Тези чести избори рушат вече финансовата стабилност на страната, както се вижда от последните данни, които изснася Министерство на финансите.

Той обърна внимание, че според разчетите догодина трябва да има 18 млрд. лв. дефицит, което е огромна тежест. "Никакво членство не може да има България в европейската парична система", смята Костов.

Според него решението е да има стабилизиране, правителство, което ще носи отговорност 4 години и да бъде подкрепяно от парламентарно мнозинство, което да не се разцепи и разпадне по време на мандата. 

"Тогава отговорността ще се върне към тези, които управляват. Сега тя се носи някак си между партиите и никой не иска да поеме отговорност. Не се поема отговорност и за служебното правителство на г-н Главчев, което излиза, че то управлява срещу всички и всички не одобряват неговите политики. А тези политики, за които казах, че носят много тежък риск за България, са създадени от това и предишното Народно събрание. Те приеха повишаването на доходи, на пенсии, на заетите в администрацията и т.н.", добави още бившият министър-председател. ОЩЕ: "Ще загубим милиарди": Финансовият министър поиска мандат от парламента да довърши преговорите по Плана за възстановяване

БРИТАНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ: РУСИЯ СЕ СТРАХУВА ОТ ВОЕННИ УЧЕНИЯ В ЧЕРНО МОРЕ

Русия изглежда се страхува от военни учения в Черно море. Това показва доклад на британското разузнаване за ситуацията в Украйна от 13 октомври 2024 г.

"По време на мащабното стратегическо учение ОКЕАН-24, проведено от руския флот, Русия вероятно е преувеличила броя на участващите кораби, като учението служи предимно за демонстрация на възможностите на флота на фона на продължаващата война", става ясно от доклада. 

„OKEAN-24 вероятно беше опит за демонстриране на обхват и способности въпреки войната“, смятат от британското разузнаване. ОЩЕ: Русия атакува цивилен кораб с украинска пшеница: Зеленски показа СНИМКИ

ТУСК: ПОЛША ВРЕМЕННО ПРЕУСТАНОВЯВА ПРАВОТО НА УБЕЖИЩЕ ДОРИ АКО ЕС Е НЕДОВОЛЕН

Полша временно ще преустанови правото на убежище като част от миграционната си политика за справяне с незаконната миграция, особено по границата с Беларус. Това съобщи министър-председателят Доналд Туск на конгреса на своята партия "Гражданска платформа" във Варшава в събота, 12 октомври.

Коментирайки нарастващия проблем с незаконната миграция на полско-беларуската граница, Туск заяви, че правителството "трябва да си възвърне 100% контрола върху това кой влиза и кой напуска Полша", цитира го TVP World.

По думите му правото на убежище е използвано от Русия и Беларус като инструмент на хибридната война. Варшава обвинява режима на Александър Лукашенко, че от 2021 г. си сътрудничи с руския диктатор Владимир Путин за организиране на миграционна криза на външната граница на ЕС.

ГЕНОЦИД СПРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД: АДВ. ПЛОЩАКОВ ЗА СИСТЕМАТА ЗА МОНИТОРИНГ НА ВЪЗДУХА

Това, до което аз достигнах, може да бъде оприличено на геноцид, който една държава извършва спрямо собствения си народ. Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР адвокат Димитър Площаков, представяйки реезултатите от задълбочено проучване върху контрола на качеството на атмосферния въздух у нас. Констатациите на адв. Площаков са, че пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далеч от местата, на които има висока концентрация на фини прахови частици.

Според него МОСВ умишлено компрометира системата за мониторинг на атмосферния въздух.

"Данните, които системата събира, са недостоверни и не отразяват обективното състояние на атмосферния въздух в страната. Системата е компрометирана в резултат от умишлени действия на органи от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на Изпълнителната агенция по околна среда. В резултат на всичко това всяка година загиват към 11 000 българи, те биват умъртвявани, те не умират от естествена смърт. Изпълнени са всички признаци на престъплението от НК глава 11 "Общоопасни престъпления", раздел 3 "Престъпление против народното здраве и околната среда, това е чл. 353А. Това е законен повод за започване на разследване по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс", заяви адв. Димитър Площаков в интервюто.

УМРЯ НА ВОЙНА И ЩЕ МИ КУПИШ АПАРТАМЕНТ, НО ПАРИТЕ ОЩЕ ГИ НЯМА: ПУТИНОВА РУСИЯ ДНЕС(ОБЗОР - ВИДЕО)

"Може и да не успееш да ми купиш апартамент, но може и да успея да си взема, може и да е мъничка стая. Не знам, синко – все още парите ги няма“ (бел. ред. - вероятно има предвид обещаните от Путинова Русия обезщетения за смъртта на всеки със съответния статут на воювал в "специалната военна операция" - гнусното име на войната в Украйна, налагано от Кремъл). Тези думи на "почернена" заради войната в Украйна рускиня, които тя нарежда на гроба на сина си, показват ясно какво е широкото възприятие на руснаците за случващото се, а именно: На първо място аз да се оправя. Това възприятие ясно пролича и в скорошно социологическо проучване относно нагласите на руснаците за мир с Украйна – мир, но какъвто те определят, без значение какво мисли другата страна: Мнозинството руснаци иска мир с Украйна, но путински мир (ОБЗОР – ВИДЕО)

ЗЕЛЕНСКИ Е ЗАБРАНИЛ ПРЕГОВОРИТЕ С ПУТИН, А НЕ С РУСИЯ

Указът на президента на Украйна Володимир Зеленски забранява да се водят всякакви дискусии за край на войната само с Владимир Путин, но не и с Русия като цяло. Това разясни ръководителят на кабинета на президента Андрий Ермак в отговор на въпрос как би могъл да бъде представен Планът за победа на представители на Руската федерация без да бъде нарушена наложената забрана от президентския указ. 

Президентът Зеленски и Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна не са забранявали преговорите с Русия. Забраната се отнасяше само за разговори с Владимир Путин, каза Ермак в ефира на украинския телевизионен канал Факти ICTV.

"Решението на Съвета за национална сигурност и отбрана се отнася до невъзможността за преговори с Путин. Нашата позиция остава непроменена: когато планът [за победа на Украйна] е готов, на втората среща на върха ние не изключваме възможността да присъстват представители на Руската федерация, пред които този план да бъде представен", коментира ръководителят на президентската канцелария.

ДАНЪЦИ, ВАЛУТЕН БОРД, НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ПЕНСИИ: ГОВОРЕНЕ ЗА ЧЕРНИ СЦЕНАРИИ ЗА БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ

Ако има 18 млрд. лева бюджетен дефицит, практически това значи вдигане на данъците. Не ти стигат парите – вземаш дълг. Не ти стигат парите – вземаш дълг. В един момент идва Видовден и трябва да плащаш, особено ако не дойдат парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви икономистът Кузман Илиев, който изрази безпокойство и за валутния борд, ако трябва да стигнем до МВФ.

Имаме 23% ръст на дефицита на годишна база – безхаберно харчене на бюджетни пари, ако служебният финансов министър Людмила Петкова е права, подчерта и бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. Той подчерта пред БНТ – по ПВУ идват пари в замяна на сериозни реформи, реформите не се правят.

Илиев предупреди, че и банките допринасят за случващото се с "малко безотговорна политика" на отпускане на потребителски кредити, особено ипотеки. За пръв път от 10 години поръчките от Германия за икономиката ни намаляват, добави той и посочи като голям проблем дефицитът в здравната система. Илиев се опасява и от вариант да се национализират частните пенсионни партиди на хората, по втория стълб в пенсионната система.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес