Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надзиратели: Господа управляващи, елате при нас, омръзна ни мизерията

09 ноември 2013, 14:31 часа • 23253 прочитания

Служители на затворите и следствените арести от цялата страна се събраха пред Министерство на правосъдието в София на национален митинг, съобщи БГНЕС.

Надзирателите носят плакати с надписи "Господа управляващи, елате при нас, омръзна ни мизерията".

Представителите на протестиращите служители на затворите влязоха в Министерство на правосъдието, за да обсъдят исканията им. те бяха поканени за диалога от заместник-министър Илия Ангелов. При тях дойде и директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) Митко Димитров. Илия Ангелов каза пред протестиращите, че в момента се работи по две направления. Едното е стремежът от 2014 година да се върви към покачване на заплатите с процент такъв, какъвто е в МВР. Другото е порционът да бъде увеличен от 60 на 80 лева.

Преди това председателят на Сдружението на затворите Иван Петров подчерта, че те са пред сградата на МП като крайна мярка и са направили всичко възможно това да не се случи. Той се оплака, че нямат отговор от Народното събрание на искането за среща с председателите на бюджетната и вътрешна комисии.

Ние служим на тази държава с риск, ние работим с най-опасния контингент, работим при най-лошите условия, подчерта Петров и добави, че за пета година поставят проблемите си, които са повече от 20 години и все още нямат решения. Той показа писмо от преди четири години, в което са изложили проблемите си, но от тях все още не е разрешен нито един – някои дори са се задълбочили. Синдикалният лидер даде за пример уеднаквяването на системата за заплащане на работното време.

Надзирателите са поставили проблемите си вече пред двама главни директори, двама временно изпълняващи и четири екипа на Министерство на правосъдието. Петров заяви още, че има и съдебни искове от служители на затворите и са заведени над 600 дела – 90% спечелени на втора инстанция, като сумата, която дължи ГДИН е за над 2,5 милиона лева.

Иван Петров съобщи, че са им отговорили, че за изравняване на порциона им са необходими 3 млн. лева. Той се съгласи, че това не е малка цифра, но я сравни с близо 14-те млн. лева, които наскоро Министерство на отбраната даде за бонуси.

 

 

 

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес