Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 414 хиляди ученици ще получават плодове, зеленчуци, мед и мляко

01 септември 2021, 15:13 часа • 2678 прочитания

Одобрени са 92 заявителя по схема „Училищен плод“ и 81 заявителя по схема „Училищно мляко“ до момента, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

През учебната 2021/2022 по схема „Училищен плод“ плодове и зеленчуци ще получават 414 644 деца от 3 189 училища и детски градини. По схемата „Училищно мляко“ млечни продукти ще се раздават в 3 214 учебни заведения, в които учат 403 672 деца. 

По училищните схеми са останали за одобрение само заявления, по които от фонда писмено е изискана допълнителна информация от доставчиците. Въз основа на отговорите, чакащите заявления ще бъдат приключени с акт на одобрение или с отказ за участие в схемите.

И по двете схеми освен конвенционално произведени пресни плодове, зеленчуци и мляко и млечни продукти, на децата ще се доставят и биологични продукти. Децата във всички учебни заведения, прилагащи Училищните схеми, ще получават и пчелен мед - най-малко 3 и не повече от 6 пъти за учебна година. Доставките ще се извършват при предварително уточнен и съгласуван с директора на учебното заведение график.

От фонда припомнят също, че двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните завадения. Те имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес