Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 170 полицаи от Добрич съдят МВР за неизплатен извънреден труд

22 февруари 2020, 14:21 часа • 6301 прочитания

Повече от 170 полицаи от Областна дирекция на МВР в Добрич са завели дела в Районния съд заради неизплатен извънреден труд, който те са положили за три години от 2016 г., показа проверка на Actualno.com. Делата не са срещу министъра, а срещу директора на областната дирекция, тъй като той е второстепенен разпоредител на бюджетните средства, обясниха адвокати.

Претенциите на служителите на реда са да получат възнаграждението, полагащо им се за положен от тях извънреден труд и по-конкретно – при преобразуването на нощния труд към дневен. Ощетяването им е заради липсата в издаваните нормативни актове през конкретния период на изрична регламентация за преизчисляване на нощния труд в дневен, а оттам и на заплащането му. Това е било заложено в наредба от август 2014 г., в която се предвиждало положеният труд между 22 часа и 6 часа да се умножава по коефициента 0,143. Но тази наредба е отменена от министъра на вътрешните работи през май 2015 г., когато влиза в сила нова. Тя пък е отменена с решение на ВАС година по-късно. В резултат на тази празнота в уредбата за компенсиране на положения извънреден труд, исковете на униформените са да бъде приложена Наредбата за структурата и организацията на работната заплата от 2007 г., според която за преизчисляването на нощните часова положен труд в дневни трябва да се използва коефициент 1,143.

Всеки от исковете на полицаите, заведени в Районния съд в Добрич, е средно за 1500 лв. По някои от тях вече има съдебни решения и наред с изплащане на възнаграждението за положен извънреден труд съдът присъжда МВР да плати лихва към тази сума, адвокатски хонорар и държавна такса.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес