Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 100 сигнала на телефон 112 за припаднали хора в жегите

25 юни 2021, 19:30 часа • 2033 прочитания

117 сигнала са получени на телефон 112 в цялата страна за колабирали хора заради жегите, като в Пазарджик температурата достигна 39 градуса. Най-много са сигналите в София и Бургас - в столицата 27 човека са имали нужда от помощ, съобщи "Фокус". Те са за прилошаване, световъртеж, сърцебиене, включително хипогликемия, повишаване на кръвното налягане.

"Сигналите са най-вече от хора, които имат здравословни проблеми, които се обострят от по-високите температури и липсата на адаптация на организма“, обясни говорителят на спешна помощ Катя Сунграска.

Лекарите съветват да се избягва излизане в най-топлите часове, особено хронично болните, да се носят светли дрехи, шапка, винаги да имаме на разположение бутилка с вода. В Пловдив четирима колабираха заради високите температури. В Стара Загора има 11 сигнала, във Варна - 10, Враца - 8. Най-високата измерена температура днес бе измерена в Пазарджик - 39 градуса. В Монтана и Пловдив термометрите са отчели 38 градуса, в Сандански, Чирпан - 37 градуса, а в Ново село, Видин, Враца, Лом, Русе, Кюстендил, Хасково, Благоевград и Стара Загора - 36 градуса.

Метеоролозите предупредиха, че горещините ще продължат и през следващите дни. Утре времето ще бъде предимно слънчево, но следобяд ще има превалявания, придружени с гръмотевици. По интензивни дъждовете ще са в Източна България. Има условия за градушки. Максималните температури ще са между 33 и 38 градуса, в София - 33. Жълт код за горещо време е обявен за 15 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес