Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене: Икономическото министерство ще контролира производството на оръжия, БСП видя лобизъм

02 октомври 2020, 11:01 часа • 2173 прочитания

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Той бе представен от народния представител Маноил Манев от ГЕРБ. Законопроектът предвижда намаляване на административната тежест както на службите на МВР, така и на гражданите и фирмите, които са в обхвата на закона.

Друга цел на Законопроекта е контролната дейност, свързана с производство на оръжие, да бъде възложена на Министерство на икономиката и Междуведомствена комисия, която да има правомощия, свързани с този процес. Производството на оръжия е процес, който логично се свързва с икономиката на страната ни и контролът следва да се осъществява от Министерство на икономиката, а не от МВР, обоснова се Манев.

С внесените изменения и допълнения се цели и защита на автентичността и функционалността, свързана с културно-историческата стойност на оръжията. Практиката доказа, че следва да се уеднакви режимът и за копия на исторически оръжия. В момента притежателите на такива оръжия след изтичане на едногодишния срок следва да са ги декларирали и да са получили удостоверения, които ги легитимират като неогнестрелни оръжия.

С внесените изменения и допълнения ще се усъвършенства действащото законодателство и ще се създадат предпоставки за ефективното му действие.

Съмнения за лобизъм от БСП

Народният представител Иван Иванов от БСП видя лобизъм в закона. Той е против Министерство на икономиката да поеме контрола вместо силовото ведомство.

Този законопроект е крещящ пример как не се прави законодателство и как не трябва да се прави законодателство. Една добра идея, каквато тук ни беше разказана като приказка от детските ни години за старинните оръжия, е съсипана с едни предложения, които не е редно и не е нормално да минават тук като предложения на народен представител“, каза Иванов.

МВР не напуска процеса по контрол, отговори Маноил Манев, който отрича да има лобизъм в закона. Няма да се обърка индустрията,  смята депутатът.

Вие нарушавате общественият интерес по най-брутален начин, твърди червеният депутат. Според Славчо Атанасов от ОП патриотичните сдружения чакали от десет години този закон. Искам да се запазят исторически оръжия, които са безценни, сподели той.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес