Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На фона на сигнали пред медиите, властта уверява, че трафикът е наред

03 януари 2016, 15:30 часа • 6027 прочитания

На фона на твърденията на отговорните за безопасното движение по пътищата в България дойдоха данни за няколко по-сериозни инцидента.

Най-сериозна опасност за човешки жертви е имало на пътя между село Дагоново и Якоруда. Точно по времето когато регионалният министър Лиляна Павлова и шефът на АПИ Лазар Лазаров уверяваха, че засега всичко е под контрол, джип е поднесъл, завъртял се е и е увиснал над пропаст. Наложило се е на място да бъдат изпратени екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, които да извадят заклещените вътре хора и да издърпат превозното средство, информира "Фокус".

Междувременно регионалният сайт "Флагман" съобщава за поне три леки катастрофи по пътя между Бургас и Слънчев бряг. Всеки от инцидентите е станал заради заледената пътна настилка.

Появи се и информация за случай на човек, каращ в насрещното по АМ "Тракия". Има оплаквания на читатели, че магистралата не е опесъчена на някои места.

След Ябланица, по пътя към София, ситуацията е умопобрачителна, както може да се види на следващата снимка, дело на репортера на Actualno.com Петя Бързилска. Тя уточни, че преди първия тунел пътят вече е почистен, след като и снегът е поспрял.

Същевременно проблеми има и в един от най-трудните проходи в България - "Петрохан". Там снегът и вятърът са твърде неблагоприятен фактор и е необходимо по-често почистване, за да не стават задръствания. Точно за този проход шефът на АПИ Лазар Лазаров не каза и дума, но коментира най-популярните други в България. По думите на инж. Лазаров, Проходът на Републиката е почистен и движението се осъществява нормално. "Проходът Шипка също е изчистен и няма проблеми. При Ришкия проход преди минути е завалял сняг и все още няма образувана снежна покривка, но нашите машини имат готовност да излязат и да разчистят", допълни той. Веднага от МВР обаче предупредиха, че точно при този проход има катастрофа на разклона за Смядово, с четирима леко ранени, които са откарани в болница. Полицейски коли регулират движението, като засега тежките камиони не могат да минават в този участък.

"Нямаме получени сигнали за бедстващи и аварирарили автомобили по пътищата на страната. Близо 200 сигнала са подадени до момента, но те са информация за снегонавявания и въпроси от къде да минат водачите”, каза на този фон министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите й, създадената организация, която е била направена по Коледа и Нова година по отношение на спирането на ТИР-овете, е дала своя резултат. „Това направихме и през днешния ден. Имаме определени 50 паркинга, на които тези ТИР-ове се подреждат”, посочи министър Павлова. Тя заяви, че почти 1000 снегорина работят ефективно на Републиканската пътна мрежа, а други 500 правят необходимите обход. „В източната част на страната още не вали, така че има още 1500 машини на пунктове. С новия софтуер следим в реално време реалната обстановка в момента. Най-критични откъм трафик участъци са входовете на София откъм „Тракия” и „Хемус”, и подходите към България от граничните пунктове, каза още Павлова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес