Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МЗХ и ДФ "Земеделие" продължават с нападките по медиите

02 юли 2014, 13:20 часа • 15234 прочитания

Има много оплаквания към ръководството на Държавен фонд "Земеделие". Това заяви вчера министърът на земеделието и храните Димитър Греков, съобщи БГНЕС. Той каза, че на заседанието на УС на Държавен фонд "Земеделие", което е свикано за 3 юли, ще поиска оставките на ръководството на фонда.

Не виждам основание към момента да подам оставка. Ние сме първото ръководство, което разплати всички пари. Аз съм си изпълнил ангажиментите. Това заяви пред БНР тази сутрин изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов.

Той допълни: "Искрено се надявам да не е политическа битка за овладяване на Фонда, защото това е едно от най-ресурсните ведомства. Ние имаме годишен бюджет от над 2 млрд. лв. – може да прецените какъв е наистина залогът. Неприятно съм изненадан, че през последните месеци се води истинска целенасочена кампания за дискредитиране на ръководството. Досега тя беше безадресна, хвърляха се някакви обвинения в публичното пространство без конкретен адресат, но от вчера вече това е самият земеделски министър".

Престрелката по медиите не спря дотук. В обедните часове на деня пресцентърът на земеделското министерство разпространи отговора на министър Греков. Той гласи: "Да оказвам натиск не е част от моя стил на работа. Не съм го правил и няма да работя по този начин и за в бъдеще".

Греков е категоричен, че единственото, което е изисквал от настоящия ръководител на Фонда, е коректност, бързина и работа в интерес на земеделските стопани.

„Настоявал съм да се изплащат евросубсидиите на много фирми и земеделски производители, чийто плащания недопустимо са били забавяни. Пред кабинета ми непрекъснато има опашка от хора, на които са били отлагани плащанията, без да им се дава логично обяснение защо. Хората идват при мен и ми доверяват тревогите си. Няма как да стоя и да не правя нищо, когато българските земеделци не получават парите си“, заявява министър земеделският министър. Той е категоричен, че това е основната причина за обтегнатите отношения между министерството и фонда.

От съобщението става ясно още, че проблемът между двете структури изобщо не е заради една или друга фирма, община или дори заради проблемите между ДФЗ и Българската православна църква. „Всички тези въпроси действително седят. Забавянията, в това число и на общините, са толкова много, че направо са недопустими. Тупкането на топката от страна на Фонда продължава, а аз искам те просто да си свършат работата за всички изрядни бенефициенти“, категоричен е Греков.

По отношение на фирмата ГРЕКОМ министърът обяснява, че действително е имал малък дял от нея преди да приеме министерския пост, но предвид новите си отговорности се е отказал от него.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес