Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Момичета в носии дефилираха в Ивайловград пред гости от Франция (СНИМКИ)

08 септември 2019, 19:00 часа • 18601 прочитания

На днешния ден преди 10 г., община Ивайловград подписа споразумение по побратимяването на града с град Лонго, Република Франция. "И от този ден нататък, ние започнахме да пишем една нова история. През тези 10 години дружбата между Ивайловград и Лонго стана още по-силна… Ивайловградчани посещаваха Лонго, представяха нашата култура, традиции и обичаи. И най-важното! Създадоха приятелства! Както преди 10 години в Лонго, тържествено бе подписано споразумението, което беляза побратимяването между нашите градове, така и днес тържествено увековечихме приятелството между нас", информират от общината в града.

По повод отбелязването на днешния празник, дълго и пъстро шествие, обагрено от всички цветове на автентични фолклорни носии от ивайловградския край, даде ход на събитието.

Същите тези фолклорни носии от селата Долно Луково, Свирачи, Драбишна, Покрован, Гугутка, Славеево, Хухла и Мандрица, бяха представени под формата на дефиле от ученици от СУ „Христо Ботев“, Ивайловград пред официалните гости на събитието – г-н Реймон Филипяк – Председател на Комитета за Европейско побратимяване на Лонго, г-н Филип Дотрмер – заместник-кмет по международните въпроси на община Лонго, Република Франция, Жан Пиер Глац и Джим Бине – също част от Комитета по европейско побратимяване на Лонго, г-н Жан Мари Лапио – готвач и директор на хотелите Кампаний, Г-н Пиер Жансен – Филателист, г-н Виеслав Пардика – кмет на град Науенчов, Република Полша, г-жа Марта Глос – Председател на Общински Съвет на Науенчов, Полша, г-н Стефан Танев – Общински съветник от Общински Съвет – Ивайловград, и пред представители на институции в общината, граждани и гости на Ивайловград.

„Какво е този свят, ако не е отворена общност, в която всички да можем да разменяме опит и идеи? Благодаря, че Ви познавам!“, приветства Кметът на община Ивайловград – Диана Овчарова към гостите от градовете Лонго, Франция и Науенчов, Полша, и всички граждани и гости на града. На следващ етап от програмата, Диана Овчарова и Реймонд Филипяк, заедно вдигнаха покривалата на най-новите придобивки на града, а именно две пейки, от която едната е посветена на приятелството ни с град Лонго, а другата, показваща двете най-емблематични елемента на Ивайловград – стих на любимия поет Ивайло Балабанов и Антична вила „Армира“.

И нищо не свършва дотук! В знак на приятелството между градовете, официалните гости залесиха 10 дръвчета, символизиращи 10-те години от побратимяването на Ивайловград и Лонго. Със своите корени, които дълбоко ще се заровят в почвата, и клони, които ще се издигнат към небесата, дървото е универсалният символ за връзката, както между Земята и Небето, така и между човешките взаимоотношения.

Събитията, по повод 10 годишния юбилей, ще продължиха на Антична Вила „Армира“ с тържествен концерт на хор „Евмолпея“ - Пловдив.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес