Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МК: Българският Лувър не получава необходимите 50 нови щатни бройки

27 февруари 2015, 19:42 часа • 14259 прочитания

Заради Постановлението за съкращаване на бюджетните разходи през 2015 година, новият музей в кв. „500” (известен като Българският Лувър) в София не получава нито една от необходимите му нови 50 щатни бройки. Това означава, че съкращението на щата в новия музей е над 30 на сто.

Музеят разполага със 119, вместо с необходимите 169 щатни бройки. Същевременно ще извършва наистина огромна по обем работа – досегашната експозиционна площ беше 5500 кв. метра, а след изграждането на новия музей тази експозиционна площ стана вече близо 17 000 кв. м, обясняват от Министерството на културата.

От там правят "това важно уточнение" по повод тиражираните спекулации, че „съкращаването на 10% от служителите в Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” се налагало, за да бъдат запазени щатовете за работещите в новопостроения Национален музеен комплекс”. Тези твърдения категорично не отговарят на истината.

В края на декември министърът на културата заяви: "24 май е прекрасна дата за откриване на Българския Лувър".  По думите му строителните работи в сградата вече са завършени и тя има акт 16.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес