Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митрополит Наум: Руската църква не е руска

23 септември 2023, 23:30 часа • 9412 прочитания

Т. нар. Руска църква в София всъщност не е руска собственост. Това се твърди в публикация във фейсбук профила на Русенския митрополит Наум.

"През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва е българска собственост, тъй като характерът на двете подвории е реципрочен", казва Наум.

Още: България експулсира руски свещеник агент

Защо Руската църква не е руска?

СНИМКА: Actualno.com/Тодор Маргаритов

В дългата публикация митрополит Наум дава историческа справка за храма "Свети Николай".

"Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. "Раковски" и ул. "Московска". Осветен е на 11 ноември 1914 г. от нашия приснопаметен предшественик и тогавашен председателстващ Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий (1847-1927), като в богослужението не са участвали руски архиереи, заради схизмата в която БПЦ се е намирала. След 1917 г. храм „Св. Николай” е обслужвал богослужебните нужди на руската емиграция в София, начело с архиеп. Серафим Соболев, а от 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна го предава на Българската православна църква. (...) Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква. (...) Отново по решение на РПЦ, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква "Св. Николай" в София е открито подворие, с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител".

Още: 5-те свещени места в България, където желанията се сбъдват

ПЪЛНАТА ПУБЛИКАЦИЯ НА МИТРОПОЛИТ НАУМ!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес