Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митов пак изрази недоволство от визовия режим със САЩ

24 юли 2015, 16:48 часа • 5631 прочитания

На фона на достигнатото ниво на двустранните отношения между София и Вашингтон, окачествявани нееднократно от двете страни като стратегически и приятелски, отбелязваме, че визовият режим на САЩ за българските граждани не отговаря на това високо ниво на двустранното сътрудничество. Това заяви по време на днешния парламентарен контрол министърът на външните работи Даниел Митов, предаде БГНЕС.

Настоящото правителство на базата на легитимността, която има пред евроатлантическата общност интензивно поставя този въпрос пред САЩ при всяка една възможност, увери Митов като разясни, че в началото на февруари 2014 г. България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия, които не са включени в програмата за безвизови пътувания на американското правителство са нотифицирали писмено ЕП и ЕК за липсата на визова реципрочност от САЩ в съответствие на разпоредбите на ЕС.

"Регламентът въведе усъвършенстван механизъм за визова реципрочност. Една от възможностите в него е, че ако до 24 месеца от публикуване на нотификацията на засегната държава членка в официален вестник на ЕС, третата страна не отмени изискването за виза, комисията е длъжна да предприеме делегиран акт, с който временно да преустанови освобождаването от изискването за виза на гражданите на третата страна", каза Митов. Той обясни, че в рамките на създадения въз основа на този регламент, механизъм от 12 април 2014 година насам в Брюксел на всеки 6 месеца се провеждат тристранни срещи между ЕК, България и САЩ, на които се разглежда постигнатият напредък по въпроса за визовата реципрочност.

В периода юли 2014 г. и юни 2015 г. са се състояли 3 такива срещи. "Съгласно програмата за безвизови пътувания нашата страна спазва изискванията на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността. От особено важно значение е изпълнението на количествен критерий, включващ процента на отказани визи", уточни министърът на външните работи. Той посочи, че този процент за българските граждани през 2013 г. е бил 19,9 %, а през 2014 г. е бил 15,2 %. Това е напредък, но тези проценти надхвърлят допустимия праг, регламентиран в законодателството на САЩ - до 3% отказани визи през три последователни години, добави Даниел Митов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес