Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миро Найденов пред ромите: Говорех за загара, не за етноса

12 юли 2012, 10:59 часа • 5821 прочитания

След поредния скандал с марка "Мирослав Найденов", министърът на земеделието опита да обясни, че отново не е бил разбран правилно. 

Оказа се, че той не бил визирал етническия произход на "търговците" по плажа, а е имал предвид техния загар на кожата, съобщиха от политическо движение "Евророма".

Найденов е провел разговор с председателя Цветелин Кънчев по негово настояване. По време на разговора министърът е уверил, че не е визирал етническия произход на "търговците".

Абсурдната ситуация се създаде на 10 юли, когато министър Найденов заяви, че ако искаме да имаме реномето на добра европейска дестинация, туристическа, гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат.

"Това са стандартите. Ние сме в Европа, ако искат да извършват подобен тип дейност, ако искат да отидат в друга страна, където може, но в ЕС това са правилата за безопасност на храните", допълни министър Найденов.

Председателят на Български хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев бе категоричен, че изказването на Мирослав Найденов е расистко, за съжаление подобни изказвания се правят от много хора в България, но когато те се правят от министър, това означава, че те се правят от държавата.

Редактор: Георги Иванов

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес