Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миряни се събраха пред гробищата в Петрич в знак на протест - вижте защо

02 март 2019, 10:11 часа • 2478 прочитания

Миряни се събраха днес, в деня на Задушница Месопустна, на входа на гробищния парк в Петрич, за да изразят недоволството си от смяната на архиерейския наместник на петричката духовна околия отец Ангел Кочев. "Той е премъдър за нас петричани, той е духовен водач, не знаем как може да се замини такъв човек", каза пред НОВА ТВ един от членовете на църковния хор в "Света Богородица", създаден от свещеника. Като основна причина се посочва възрастта му и твърдения, че той вече не може да изпълнява качествено задълженията си на архиерейски наместник и затова остава на длъжността свещеник.

Отец Ангел е над 70 г., но по думите на миряните той е в отлично здраве с изключителни слух и зрение. "Той е изцяло отдаден на църквата и хората. Нямаше за него почивен ден, нямаше работно време, изключително отдаден на своето паство", заяви жена, участваща в символичния протест. "Справяше се много добре с работата си. Всички петричани се обръщахме за съвет и опора към него. Той е нашият духовен отец и смятам, че би било редно по такъв унизителен начин да бъде отстранен", заяви Ангел Велко - представител на настоятелството на църквата.

В подкрепа на отец Ангел Кочев вече са събрани в подписка над 5 000 подписа. Утре хората излизат на мирен протест с искания свещеникът да остане на длъжността наместник. Протестните действия са организирани за провеждане в двора на църквата "Света Богородица", където се очаква да бъде представен и новият архиерейски наместник на Петрич.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес