Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министърът на туризма каза чисто ли ще е Черноморието: "Обект сме на кална пропаганда"

01 юли 2023, 09:35 часа • 4285 прочитания

"Аз съм министър от 6 юни и в момента, в който встъпих в длъжност, се озовах в кризисна ситуация заради хибридната, кална пропаганда, която тръгна срещу българския бизнес. Взехме мерки с институциите да защитим дестинацията си, която е чиста и няма замърсяване". Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова относно евентуалното замърсяване по Българското Черноморие след взрива на язовир "Каховка" от страна на руските сили в началото на юни.

ОЩЕ: Юлиян Попов: Информацията за замърсяване на Черно море е целенасочена атака от руски медии

"Следя измерванията на чистотата. Тъй като прогнозите са за следващите 10 дни, означава, че имаме един месец на чисто българско крайбрежие", заяви тя пред bTV.

На въпрос чиста ли е водата в Черно море на нашето крайбрежие, Динкова отвърна: "Не бих си позволила да лъжа за такова нещо. Чистотата на екосистемите е важна тема, никога не бих си позволила да изложа на риск чието и да било здраве. Чисто е. Нека не позволяваме на тази кална, хибридна кампания да вреди на хората и на бизнеса, който прави много инвестиции".

Попитана кой е авторът на тази кампания, тя отговори: "Ясно е едно толкова добре финансирано послание откъде може да идва. Приоритетите ни са влизане в Шенген и еврозоната, това ни прави цел за такива кални атаки", смята Динкова, без да назовава точно името на Русия.

Относно големите опашки към Гърция и трудността да задържим туристите си на Българското Черноморие, министърът каза, че на българския турист най-накрая гледаме като на ценност и ни е важен. Нормално е, когато хората са привлечени от съотношението качество – цена, да има такова движение. Много гръцки туристи има и у нас, те продължават да идват, смята Динкова.

Тя отказа да назове конкретно цената на шезлонгите и чадърите на Черно море. "По тази тема винаги има спекулации. От министерството реагираме бързо. Реагираме с проверки на всяко оплакване. Диалогът трябва да се фокусира върху това каква е цената на българското слънце, с каква маркетингова стратегия влизаме в сърцата на туристите – и български, и чужди", добави министърът на туризма.

И призна, че има проблем с недостига на кадри. "Върху частичното решение моят екип работи по две политики, които коментирах в Брюксел с еврокомисаря Тиери Бретон, даже говорихме дали те могат да бъдат ползвани на европейско ниво. Държавите, които могат да предложат по-добър стандарт на труд, изцеждат държавите, които не могат да го направят. Но най-важното е да продължаваме да вдигаме доходите, така ще решим проблема. Държа на количествена и качествена измеряемост, на всяка една стотинка, която се влага в реклама. Държа това да се прави по модерен начин", добави тя.

"Планирам посещение в Германия, имам среща с търговския представител там, ще адресираме проблема, касаещ спада на германските туристи. Техният брой е по-малък в сравнение с предходни години", призна Динкова.

А относно провалилото се посещение на Илон Мъск у нас отвърна: "Нека да не задълбаваме в дребнотемия – всеки един инфлуенсър, всеки един човек, който може да бъде посланик на бранда „България“, е важен. Ние си имаме български личности, популярни, известни, аз бих се ориентирала натам. Ще работим с всички части от маркетинговия микс".

Динкова каза, че Несебър няма да бъде премахнат от списъка на ЮНЕСКО, защото са взети необходимите мерки за това.

Очакванията ѝ към летния сезон са, че "ще имаме добър сезон, сигурен и чист, но трябва да вървим съвместно и системно да решаваме проблемите с чистотата, инфраструктурата, комуникацията, качеството на услугата, да имаме усмихнати и щастливи хора".

"Както се грижим за туристите, така трябва да се грижим за собствените си хора и бизнес", смята Зарица Динкова.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес